Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borde sälja - inte riva

Rivningen av Hoforshus tomma lägenheter kritiseras av Mårten Hyltner, företagarombudsman vid Den nya välfärden.
– Politikerna vill behålla höga hyresnivåer med skattemedel, säger han.

Annons

Hoforshus har ett stort antal tomma lägenheter och företagaren Mats Mattsson ville köpa de tomma husen. Han såg möjlighet att rusta upp husen och området för att öka attraktionskraften. Samtidigt ansåg han att det pris som kommunen begärde, det bokförda värdet, låg för högt. Kommunen och Hoforshus såg en fara i en försäljning under bokfört värde då det gav den nye ägaren möjlighet att hålla en lägre hyresnivå än i Hoforshus övriga bestånd.

Att inte försöka sälja husen utan riva är direkt företagarovänligt, menar Mårten Hyltner. Nu ska kommunen gå in med skattemedel motsvarande det bokförda värdet och riva husen, samtidigt som skattemedel också används till att återställa marken till parkmark.

Mårten Hyltner är starkt kritisk till kommunens agerande och menar att bostäderna bör bjudas ut till försäljning. Det är klart att bokförda värdet inte motsvarar husens marknadsvärde.

Han vill nu att kommunen går ut och säljer husen på ett öppet anbudsförfarande. Först då kan fastigheternas marknadsvärde fastställas.

Även om det finns rivningsbeslut för en del hus har kommunstyrelsen vid sitt senaste sammanträde tagit beslut om att gå vidare och försöka sälja hela eller delar av Hoforshus fastighetsbestånd.

Mer läsning

Annons