Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra fiskevatten i kanotparadis

/
  • Foto: LARS WIGERT Bra öringsvatten. Ån som förbinder Hyn och Tolven har gott om öring.

HOFORS
Sjöarna Hyn och Tolven har under många år varit ett paradis för Sveriges kanotelit.
Men vad många kanske inte vet är att sjöarna också är mycket fina fiskevatten.

Annons
- Eftersom det är stora sjöar behövs båt för att komma till de bästa ställena, säger Ulf Stridsberg, fiskeexpert i Sandvikens kommun.

Inga båtar
Nu finns det flera platser där det går mycket bra att lägga i sin båt. Framför allt i Hyn och strax före udden där badplatsen finns.
Tidigare fanns det båtar att hyra vid sjöarna, men på grund av skadegörelse plockades båtarna bort.
- Bägge sjöarna är relativt djupa och de är också vattentäkten till Hofors, förklarar Stridsberg. De ligger fint till och ingår i ett mycket stort sjösystem som slutligen rinner ut i Storsjön. Källorna till sjösystemet rinner upp i Dalarna.
Det är framför allt gädda, abborre och öring som är nappvilliga i Hyn och Tolven. Glöm heller inte bort den lilla ån som förbinder Hyn med Tolven. Den rinner mycket idylliskt genom landskapet och att döma av alla revar och krokar i elledningen vid bron fiskas det flitigt på platsen. Här brukar också öringarna från Tolven gå upp och leka.

Gösinplantering
Största öringen som fångats i Hyn är på 7,5 kilo.
- Det handlar om intressanta naturvatten, säger Ulf Stridsberg. Jag anser också att sjöarna i Hofors kanske är ortens bästa tillgångar. Vi kan också nämna Stor-Gösken där det i sommar ska planteras in gös.

JÖRGEN LARSSON
026 - 27 75 96
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons