Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna räddar Bodås svamp

BODÅSBodås Svamp är räddat.Svampodlingen satsar vidare - med de anställda och byborna som ägare.

Annons
De tio anställda får starta eget-bidrag från arbetsförmedlingen.
Det var i början av juni som Bodås Svamp AB gick i konkurs. Då hade företaget i flera år tampats med dålig ekonomi och förluster. En starkt bidragande orsak till problemen har varit svårigheterna med komposten, som svampen växer på. Eftersom det saknas en svensk komposttillverkare har företaget tvingats importera kompost från såväl Tyskland som Danmark.
Under sommaren har Bodås svamp drivits vidare i samarbete mellan Hofors kommun och konkursförvaltaren.
- Det här är en oerhört viktig arbetsplats. Det är cirka 35 personer som på ett eller annat sätt är involverade i verksamheten. Det är många som jobbar här som är starkt knutna till bygden. Därför har vi känt att det är angeläget att verksamheten kan fortsätta, säger Kjell Höglin, s, kommunalråd i Hofors.

Ägaransvar
Han tog en diskussion med de anställda om inte de skulle kunna tänka sig att ta ett ägaransvar. De allra flesta reagerade positivt. Bara tre av de anställda valde att hoppa av. Det kommunägda fastighetsbolaget Hoforshus köpte inventarierna av konkursförvaltaren, utrustning som Bodås svamp nu får köpa tillbaka från bolaget.
För att få ihop nödvändigt aktiekapital erbjöds de anställda att köpa aktier i det nya bolaget. Det nya bolaget har nu cirka 40 andelsägare. Tio andelsägare är de anställda i gruvan, resten kommer från bygden. En stor aktieägare är också komposttillverkaren i Danmark, ett taktiskt drag för att säkerställa bra kompostleveranser i fortsättningen.
Sammanlagt har det nybildade bolaget ett aktiekapital på cirka 200 000 kronor.

Ledarskapsfrågor
Ny vd för Bodås Svamp är Lars Tjernström. Han driver till vardags konferensanläggningen Malmgården i Bodås. Han ska med sin erfarenhet som företagsledare och som konsult i ledarskapsfrågor hjälpa till att få igång verksamheten.
Han berättar att man planerar en del satsningar.
- Vi ska försöka höja produktionen och effektiviteten. Målet är tio ton per vecka. I dag producerar vi cirka 7,5 ton. Kanske är det också så att vi inom en relativt snar framtid kommer att skapa en egen komposttillverkning.

Starta eget-bidrag
De anställda har fått gå ner i lön. Detta i och med att alla har fått så kallat starta eget-bidrag via arbetsförmedlingen. Samtliga anställda är ju numera egenföretagare. Nivån på ersättningen är densamma som a-kassan.
Och för de nyblivna bolagsägarna är det en ovan situation.
- Det känns väldigt annorlunda. Vi vaknade upp på måndag morgon och var företagare, säger Kerstin Hedlund som är en av de anställda svampplockarna.
Någon tvekan var det dock aldrig från hennes sida. Hon har jobbat på Bodås svamp sedan verksamheten startade 1994 och det kändes självklart att fortsätta satsa.
De anställda har bidrag i sex månader. Sedan ska verksamheten bära sig så pass att man kan betala ut vanliga löner i stället.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons