Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagisavgift året runt

HOFORS Hofors kommun inför avgift årets alla tolv månader för barn i förskolan. Det beslöt kommunfullmäktige vid senaste sammanträdet. Samtidigt kan föräldrar få avgiften nedsatt om de i god tid anmäler ledighet.

Annons
Avgiftssänkningen är 20 procent vid en veckas frånvaro för barnet. Kommunfullmäktige beslöt även att den avgiftsfria allmänna förskolan för 4-5 åringar ska försvinna för barn hos dagbarnvårdare.

Pär Åslund, Folkhemmet, protesterade och ansåg att beslutet innebär att barn tvingas ryckas upp från dagbarnvårdare för att börja i den vanliga förskolan. Allt för att barnen ska få fri allmän förskola 15 timmar i veckan.
Barn- och ungdomsnämndens ordförande, Diana Blomgren försvarade förslaget. Hon pekade på att nu finns platser i den kommunala förskolan. Med beslutet kan då alla få del av den pedagogiska verksamhet som bedrivs i den allmänna förskolan.
En verksamhet som bedrivs tre dagar i veckan, fem timmar vid varje tillfälle.

För föräldrar som väljer att bibehålla barnen hos dagbarnvårdare och förlorar gratistiden i den allmänna förskolan ökar avgiften med maximalt 420 kronor i månaden om de betalar maxavgift.
Enligt kommunens beräkningar ska från nyår finnas fyra dagbarnvårdare anställda, två i Torsåker, en i Bodås och en i centrala Hofors. Den bild som finns är också att föräldrar önskat plats på förskola sedan den allmänna förskolan infördes.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons