Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmammor löser platsbrist

TORSÅKERBehovet av fler förskoleplatser i Torsåker är inget nytt. Redan för tre år sedan när enhetschef Eva-Britt Dandanell begärde utbyggnaden av Tallbacken framhöll hon behovet av en ny förskola.

Annons
- Vi skulle definitivt behöva två nya avdelningar, säger hon.
I dag finns planer på en utbyggnad av femårsverksamheten vid Solberga skola. Det löser inte problemet utan behovet av förskoleplatser gäller främst de minsta barnen. I höst har fyra dagmammor anställts. Eftersom det är små barn kan en dagmamma ha bara tre barn medan övriga har sex eller sju.
- Ska vi satsa på dagmammor krävs mer än fem för att klara den kö vi har, säger Eva- Britt Dandanell.
Samtidigt har kommunen haft svårt att få tag på dagmammor, sedan man för några år sedan gjorde sig av med ett större antal för att i stället satsa på förskola för barnen. Den osäkerhet som finns i anställningen som dagmamma i Hofors kommun gör att få söker och vågar satsa på jobbet som dagmamma.
Föräldrarna lovordar personalen på Tallbacken, men de har en tuff uppgift. Eva-Britt Dandanell bekräftar att flera är långtidssjukskrivna och i några fall kan det inte uteslutas att det är den svåra arbetssituationen på förskolan som ligger bakom.
- Trots allt tycker jag ändå att vi har en bra kvalitet på barnomsorgen utifrån de resurser vi har, men på tok för stora grupper, säger hon.

Stress och otillräckighet
Hon pekar på att undersökningar visar att de minsta barnen inte ska vistas i grupper om fler än tolv barn, men grupperna ligger på 17 barn. För de äldre gäller 16 barn och här är grupperna över 20 barn.
Hon förstår föräldrarnas oro. Den stress som finns hos personalen och känslan av otillräcklighet överförs till barnen och det är något som föräldrarna också ser på sina barn.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons