Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför fick eleverna på Petreskolan gamla frallor till frukosten: "En bra idé"

/
  • Eva Johansson, miljöpedagog på Gästrike Återvinnare, med en påse frallor från Matakuten. – De här skänktes från en stor butik i Gävle, och skulle ha slängts bara för att de var dagsgamla, berättar hon.
  • Musharraf Ibrahim var nöjd med frukosten och hade tagit med sig en fralla till lektionen.
  • Frallorna var populära.
  • Maja Wessling från Brynäs IF berättade om hur man ska äta för att prestera bäst.
  • Matsvinnet i Sverige är enormt.
  • Eleverna fick frallor med ost, grönsaker, ekologisk müsli och yoghurt till frukost.

Gamla frallor på morgonen – hur gott låter det? Det var nämligen det som serverades till frukost på Petreskolan i Hofors på torsdagen. Anledningen var att öka medvetenheten om matsvinnet och vikten av att äta bra.

Annons

Läs mer: Mindre kött och matsvinn gör miljön gott

Stora mängder ätbar mat slängs i butiker, restauranger, i hem och på skolor runt om i Sverige. Anledningen är ofta att datumen gått ut.

– Jag tycker det är en bra idé, säger Tessa Ramstad, som går i 9A på Petreskolan. Man märkte ingen större skillnad på brödet tycker jag. Och det är bra att få frukost i skolan, det är många som inte kan äta hemma.

Frukosten är ett samarbete mellan Gästrike återvinnare, Matakuten och Brynäs IF.

Läs mer: Här öppnar Matakuten en biståndslokal

– Det är synd att fullt tjänlig mat slängs, säger Eva Johansson, som arbetar som miljöpedagog Gästrike återvinnare. Men det handlar också om livsmedelsregler – uppvärmd mat får till exempel inte sparas. Men det är bra att släppa datumnojan och till exempel lukta och smaka på maten för att se om den är bra. I butikerna slängs ju också stora mängder bröd bara för att det inte är dagsfärskt.

Sandvikenfödda Brynässpelaren Maja Wessling var på plats för att berätta om vikten av att äta för att prestera. Även Lasse Wennman, grundare till Matakuten, berättade om vad som kan göras för att minska matsvinnet.

– Brödet var lite segt, det var inget speciellt. Jag visste det mesta innan, men jag visste inte att det var så mycket som faktiskt slängdes, sa Isolde Lans i 9A.

– Jag tycker det var jättebra, säger Musharraf Ibrahim, som mumsar på en fralla och precis ska springa på lektion. De borde ha frukost oftare.

Läs även: Miljön angår oss alla – bli #Miljösmart

Läs mer om GD:s satsning #Miljösmart här!

Mer läsning