Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan det mesta om potatis

/
  • Foto: LARS WIGERT Potatis på schemat. I går var det stora potatissättardagen för eleverna på Solberga skola i Torsåker. Sedan ett år tillbaka pågår ett skolträdgårdsprojekt i skolan som integreras i all undervisning.

TORSÅKER
Potatisens användningsområde är stort. Det vet eleverna på Solberga skola i Torsåker. De har rotsaken på schemat. I går satte alla elever, från förskoleklassare till femteklassare, nio olika sorters potatis. Det kallas för skolträdgårdsprojektet.

Annons
- Det kan vara svårt att fostra barn till miljömedvetenhet. Det här är sätt där vi får med flera aspekter, det naturvetenskapliga synsättet, det etiska och även det estetiska, säger Eva Julin, lärare och projektledare.
Hon berättar som exempel att eleverna på matten har vägt potatis och räknat ut medelvikt och att knölen även har används på bildlektionerna.
I historieundervisningen har de fått lära sig om Jonas Alströmer och om potatisens betydelse för folkhälsan.
- Projektet blir så stort eller så litet som det gemensamma intresset är, säger Eva Julin.
Och intresset och engagemanget tycks vara stort bland eleverna i potatislanden som de själva åstadkommit. Projektet började förra året och är tänkt att integreras i all undervisning.
- Klassrummet blir också omgivningarna kring skolan här. Titta dig omkring, säger Eva Julin och sveper med blicken över alla de barn som för dagen är engagerade i potatissättandet.
De elever som kommer att vara på skolans fritids under sommaren kommer att titta till potatislanden.
- Sen, efter sommarlovet, tar vi upp den tillsammans och gör smakprover på olika potatisrätter, säger Eva Julin.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons