Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om förorenad tipp

HOFORS
Köp inget som innehåller föroreningar. Då får vi ta på oss ett ansvar. Det betonade Pär Åslund, folkhemmet, när ansvaret för den gamla förorenade tippen diskuterades. Frågan var om Hofors kommun skulle teckna avtal om att ta över ansvaret mot att slippa betala kostnaden för täckningen på en miljon kronor.

Annons
Den gamla tippen som kommunen använde under många år för trädgårdsavfall och byggavfall togs över av Gästrike Avfallshantering AB 1995 och senare Gästrike Återvinnare.

Inte bara ofarligt
Med dessa som ägare var det inte bara ofarligt avfall som hamnade på tippen. Det upptäcktes av miljökontoret och anmäldes, men inget åtal kunde väckas då ansvarsfrågan inte gick att reda ut.
Nu är deponin stängd och täckt. I samband med stängningen har frågan om betalning för täckningen diskuterats liksom framtida ansvar.
Ett avtal fanns till behandling av fullmäktige där kommunen åtar sig allt framtida ansvar för tippen mot att kommunen slipper betala något för täckningen.

Kostsam tipp
Både Pär Åslund, folkhemmet, och Gunlög Nordström, mp, opponerade sig. De är oroade för att tippen i en framtid kan bli kostsam för kommunen om den behöver saneras. Kostnader som kan bli långt större än vad täckningen kostade.
- Ni tar på er ett miljöbrott om ni väljer att skriva på avtalet, framhöll Pär Åslund.
Mindre oroad för den gamla tippen var miljö- och byggnämndens ordförande, Kjell Demasure.

Bra skött
Han ansåg att den gamla tippen trots allt var bland de bättre skötta och andra deponier som kommunen har ansvar är värre. Ändå var han medveten om att deponin var misskött.
Trots riskerna valde kommunfullmäktige att teckna avtal om att ta ansvar för tippen.
Bara miljöpartiet och folkhemmet reserverade sig mot beslutet.

ULF GRANSTRÖM
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons