Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om Hoforsbudget

När kommunfullmäktige i Hofors i går skulle debattera skattesatsen kom det mest att handla om kommande budget. Oppositionen såg inga behov av en skattehöjning utan ansåg i stället att kommunen säljer delar av bostadsbolaget som de betecknade som ett svart hål.

Annons

I drygt en timme debatterade kommunfullmäktige skatten för kommande år. En debatt med 26 inlägg där tre olika förslag presenterades. Majoriteten med s, v och mp yrkade på en höjning med 75 öre, fht med fyra ledamöter yrkade på 50 öre i skattehöjning och alliansen, m, c, fp och kd, ville ha en oförändrad skatt.

Redan förra året fanns planer på en höjning med 50 öre i år. Men skatteunderlaget har försämrats så kraftigt att 50 öre i höjning inte räcker, menade kommunalrådet Marie-Louise Dangardt. Hon pekade även på en minskande befolkning och nödvändiga satsningar.

– Vi räknar bland annat med ökade kostnader för socialbidrag och en satsning på ungdom med Entré Ungdom, betonade hon.

Pär Åslund, fht, hade i 16 punkter reserverat sig mot en skattehöjning utöver 50 öre. Han ansåg att pengarna ska gå till den lagstadgade verksamheten. Samma tankegångar hade alliansens ledamöter som arbetade kraftfullt för en oförändrad skatt.

De såg Hoforshus som en kvarnsten för kommunen och vill snarast se över möjligheten att sälja delar av bolaget.

– Vi måste börja i rätt ände och inte höja skatten i år, påpekade Hans Backman, fp.

Han fick medhåll av Ingemar Kalén, kd, som påpekade att hade pengarna från skattehöjningen gått till vård, skola och omsorg hade läget varit ett annat.

Ziita Eriksson, m, var bekymrad över neddragningar på det sociala trots en skattehöjning utan såg också Hoforshus som ett problem som kostar pengar utan att det kommer invånarna till godo.

Vid omröstningen om de tre förslagen blev det votering och förslaget med en höjning med 75 öre vann med 18 röster mot nio för en oförändrad skatt. Folkhemmets fyra ledamöter la ner sina röster då deras förslag om 50 öre i skattehöjning slogs ut i den första omröstningen.

Mer läsning

Annons