Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om köp av företagslokaler

HOFORSJag ställer mig tveksam till köpet av företagslokalerna, både av rent principiella skäl och till det höga priset. Det betonade Mona Green, m, när hon ville få en debatt kring kommunens köp av Hofors Verkstäders lokaler.

Annons
Hon yrkade på en bordläggning för att ge alla bättre möjligheter att sätta sig in i affären.
Hon ifrågasatte om det verkligen ligger i kommunens intressen att riskera skattemedel för att köpa företagslokaler. Även priset, 8,6 miljoner, ifrågasattes utifrån ett taxeringsvärde på 5,5 miljoner kronor.
Även Pär Åslund, opolitisk, tog upp ärendet och ställde sig bakom kravet på bordläggning. Han ville få svar på varför kommunen ska köpa och om kommunen får en hyra som täcker kostnaderna.
Kommunalrådet Kjell Höglin försvarade affären som viktig för att rädda jobben i båda företagen där främst Hofors Verkstäder, som ägs av Awetekgrupen, var i ekonomisk knipa under våren.
- Affären innebär samtidigt att Bäckströms Mekaniska som förvärvar själva företaget blir starkare med bättre konkurrenskraft, framhöll han.
Även den hyra som avtalats ligger i nivå för att både täcka kommunens kostnader och hyrestiden som ligger på 20 år.
Sedan den borgerliga sidan fått förhandlingarna ajournerade under fem minuter återupptogs debatten. Då ändrade Mona Green sitt yrkande på bordläggning till en anteckning i protokollet med krav på bättre information i så här stora affärer. Pär Åslund fortsatte att yrka på bordläggning.
Kommunfullmäktige beslöt att säga ja till affären något som Pär Åslund reserverade sig emot.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons