Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevpromenader bär till Rom

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM �Till Rom�. Eleverna i klass 5A på Solbergaskolan i Torsåker lär sig mer om Europas geografi, historia, om vad folk äter och hur de lever, genom att promenera flera gånger i veckan.

TORSÅKER
Förra året gick eleverna i klass 5A på Solbergaskolan i Torsåker från Haparanda till Ystad. I år går promenaden till Rom och eleverna får både motion, kunskap om Europas länder och har roligt på sin vandring.

Annons
- Hittills har det bästa varit den kontinentala frukosten med danska wienerbröd, men pizzan vid målet i Rom hägrar, säger Malin Magnusson Ström och Amanda Sjöblom.

Nyttig motion
Motion är nyttigt. Det är ett motto som eleverna i Torsåker tagit fasta på. Varje vecka tar de två promenader på tre kilometer. För att få variation finns tre olika slingor som eleverna nyttjar. Promenaderna gör att eleverna varje vecka går nära tolv mil.
För att göra promenaderna intressantare gjorde klassens lärare Birgitta Grundström så att varje dag blev en sträcka på en resa.
Förra året när eleverna läste om Sverige blev det naturligt med en resa genom Sverige, och eleverna lärde sig både geografi och historia. De fick också kontakta turistbyråerna i de kommuner de passerade och lärde sig på så sätt mer om varje kommun.

Europa
I årskurs 5 läser eleverna om Europa och då föll det sig naturligt att göra resan från Malmö till Rom. En sträcka runt 180 mil.
Eftersom det inte är möjligt att gå över Öresundsbron fick eleverna åka tåg den första biten. Vid framkomsten i Köpenhamn blev det en äkta kontinental frukost. Sedan har resan fortsatt genom Tyskland. Här blev det avsmakning av tyska korvar och utstickaren i Frankrike bjöd på franska ostar och Evian bordsvatten.

Choklad och tullar
I Schweiz blev det choklad och tullkontroller. Eleverna fick göra egna pass och lära sig lite mer om tullregler och även vandra genom tunnlarna i Mont Blanc-massivet.
Eftersom klassen i historia läser om den svenska stormaktstiden har det blivit en del om 30-åriga kriget.
I år gör eleverna också grupparbeten om Europas olika länder och när GD är på besök lär de sig räkneord på franska, italienska och tyska.
Nu är eleverna framme i Italien och de räknar med att nå Rom i slutet av april. Då hägrar en pizzafest.
- Bland det bästa är ändå att komma ut och gå på morgonen så att man vaknar och att smaka på en massa saker, säger Rasmus Eklöf och Johannes Högnelid som tycker det är bra att få lära sig lite om hur folk lever i Europa och vad de äter.
När resan sedan är klar i vår kommer klassen att skriva ihop en reseskildring och skicka kort från resans olika mål.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons