Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elverket struntar i livsfarlig grop

/
  • Nära 1,5 meter djup är gropen och en meter bred så den är direkt farlig för småbarn och även cyklister kan råka illa ut, menar Eric Anderson. Foto: Gun Wigh

ÅSMUNDSHYTTAN Sommaren 2005 grävde kommunen för bredband i Åsmundshyttan. Då passade även elverket på att gräva ut kabel, men lämnade en stor grop intill vägen utanför Eric Andersons hus.
- Den här är livsfarlig om ett barn skulle ramla ner, men elverket bryr sig inte, säger han.

Annons
När elverket grävde ut den elektriska kabeln i samband med bredbandsarbetet i Åsmundshyttan så lämnade man flera stora gropar och delvis dikena öppna. Den största gropen ligger strax utanför Eric Andersons hus. Den är nära 1,5 meter djup och drygt en meter bred och två meter lång och ligger bara någon meter utanför vägkanten där det dessutom saknas vägdike.

När ingen kom för att fylla igen gropen utan den förblev öppen började Eric Anderson att ringa till kommunen och stöta på. Han ville få den igenfylld och så sent som för två veckor sedan fylldes en kabelgrop igen vid den gamla skolan bara knappt 200 meter bort. Då trodde Eric Anderson att även gropen utanför hans hus skulle grävas igen. Än har det inte hänt något, och han var orolig för att något barn skulle cykla ner eller ramla ner i gropen.
- Jag är ju ängslig för att barnbarnsbarnet som snart blir två år ska tulta ut på vägen och ner i gropen, säger han.

Håkan Wengelin, ansvarig på Hofors Elverk, erkänner att det blivit flera misstag på vägen som gjort att gropen blivit kvar öppen. Han känner igen ärendet och har även besökt Eric Anderson. Gropen blev en följd av att elverket passade på att lägga ut kabel när bredbandet grävdes ut. Allt för att förbereda kommande jobb på elnätet, att sedan gropen förblev öppen är en miss. Sedan har det varit problem att få fram någon maskin men han påpekar att för ett par veckor skickades en maskin speciellt för att lägga ingen den gropen och andra.
- Men någonting måste ha gått snett, då inte gropen utanför Eric Anderson åtgärdades, säger han.
Han lovar att nu ska det inte dröja länge innan gropen är igengrävd.

Mer läsning

Annons