Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU på gott och ont

HOFORS
Det finns både fördelar och nackdelar att gå med i EMU, alltså att byta ut kronan mot euron.

Annons
Det framhöll Jörgen Kennemar, FöreningsSparbankens ekonomiska sekretariat, när han besökte moderaternas årsmöte i Hofors.
- Övergången kan framför allt bli positiv för småföretagen eftersom växelkursriskerna försvinner. Det blir en hårdare priskonkurrens och bättre möjligheter till prisjämförelser mellan olika länders. Även utrikeshandeln underlättas.
På sikt kan ett medlemskap i EMU innebära lägre priser även om medlemsländerna ännu inte inte kan se direkta prissänkningar. I stället har det påvisats prishöjningar inom tjänste- och servicesektorn. Dubbel prismärkning och bättre kontroll ska dock förhindra omotiverade prishöjningar i framtiden..
En nackdel är dock, enligt Jörgen Kennmar, att den nationella penningpolitiken upphör i och med att Riksbanken försvinner.
Möjligheten att påverka utvecklingen med räntehöjningar och räntesänkningar försvinner då den europeiska centralbanken beslutar utifrån alla ländernas bästa. Riksbankens övervakning av lönebildningen via ränteförändringar går även den förlorad.
I dag kan Sverige skapa stabilitet på hemmaplan med Riksbankens hjälp. Ett medlemskap i EMU innebär att ansvaret faller på politikerna. De måste med förändring av regler rörande skatter och avgifter skapa stabilitet.
- Något som inte är lika lätt som när vår egen Riksbank kan göra justeringarna, poängterade Jörgen Kennmar.

Mer läsning

Annons