Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En omvälvande månad

/
  • Arkivbild: ULF GRANSTRÖM Omvälvande. Marie-Louise Dangardt tycker att den första tiden som kommunalråd har varit omvälvande. Här är hon tillsammans med sin företrädare Kjell Höglin.

HOFORS
I drygt en månad har Hofors första kvinnliga kommunalråd, Marie-Louise Dangardt, 40, suttit på kommunalrådsposten. En omvälvande tid, men hon tycker ändå att det känns helt rätt när hon vågade satsa fullt ut efter sina fyra år som deltidspolitiker.

Annons
- Det är klart att det är ett mycket större ansvar nu och mycket mer jobb, men så himla roligt och jag känner att jag kan påverka på ett annat sätt, betonar hon.

Helgerna fria
Den första tiden har det mycket varit en fråga om att komma på plats, skapa struktur på morgonen och hon är sällan hemma före halv nio på kvällen. Däremot vill hon försöka ha helgerna fria för att ägna åt familjen, men också få en nödvändig andningspaus och distans.
- Jag jobbar hellre en kväll och kan vara ledig på helgen, säger hon.
Det har hunnit bli många möten och uppvaktningar från olika grupper och personer i mer allmänna frågor. Trots att hon i flera år suttit som ordförande i barn- och ungdomsnämnden har hon fått släppa de frågorna. Hon uppskattar att folk redan lärt sig att skilja på hennes tidigare och nya roll.

Blir en vana
Den enda delen av jobbet som hon inte direkt gillar är att representera i olika sammanhang. Mest därför att det är en helt ny uppgift, fast hon tror att det blir snart en vana som så mycket annat.
Framför henne ligger många stora frågor och den kanske viktigaste är kommunens befolkningsutveckling. Hon betonar att den är A och O för en positiv utveckling av kommunen.
- Det känns som strategiskt för oss att ligga kvar över 10 000 invånare, säger hon.
Verktygen, som hon spontant framhåller, är bland annat att ta hand om dem som flyttar in i kommunen på ett bra sätt.
Det gäller att tidigt skapa trivsel och lyfta fram kommunens fördelar med saker som billigt boende, bra kommunikationer och ett rikt föreningsliv. Sedan är boendet viktigt nu när kommunen snart rivit klart krävs förnyelse och hon vill gärna se satsningar. Inte minst den påbörjade förnyelsen av centrum kan bli en nystart för samhället.

Omväxlande jobb
En möjlighet att vända trenden som hon påpekar är att utifrån erfarenheterna i Bräcke kommun vända sig speciellt till någon grupp.
- Vi måste även se till att våra kommunalanställda trivs, de ska känna sig stolta över att jobba i kommunen, framhåller hon.
Att vara kommunalråd är ett i högsta grad omväxlande jobb. En titt i almanancken för ett par veckor visat att ingen dag är den andra lik och en vanlig arbetsvecka kantas av möten av allehanda slag.
Ett exempel är den 3-7 februari:

Måndag: Kommunstyrelse heldag.
Tisdag: Möte i Gävle förmiddag, Sandviken eftermiddag.
Onsdag: Träff om äldreomsorgen förmiddag, länspolisledningen eftermiddag.
Torsdag: Möte med kommunledningen och senare Almi förmiddag, Arbetsmarknadsrådet i Sandviken eftermiddag, på kvällen träff med Haif och inbjudna Sydafrikaner.
Fredag: Möte med kommunledningen om tillväxtfrågor förmiddag, Möte om utveckling av Solsidan eftermiddag, inbjudan till Ockelbo och basket på kvällen.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons