Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energiprojekt kan ge 55 jobb i Hofors

HOFORSHäromdagen togs det första steget mot ett energi och miljöarbete i Hofors som ska kunna fullt utbyggt ge 55 jobb eller åtminstone bibehålla jobb på orten. I projektet ingår förutom Hofors kommun med Ovako Steel AB, Hofors Energi AB, HEAB, och ScanArc AB även Fortum som är delägare i HEAB och i nästa steg även Falu kommun.

Annons
Runt 1,9 miljoner kronor har kommunen fått i statligt bidrag och medel från EU mål 2 för att genomföra ett flertal delprojekt Ett blir att undersöka förutsättningarna för en miljöstation baserad på PyroArc processen. Den ska kunna ge värme som sedan kan säljas till Falun genom den värmelänk som diskuterats under flera år. Kommunen har även fått 300 000 kronor för att studera PyroArc metoden för destruktion av miljöfarligt slakteriavfall. Samtidigt ska olika produkter utvecklas ur den lakhärdiga glasade slagg som blir en restprodukt från processen.
- Här finns åtminstone ett par idéer där slaggen kan krossas och bli ett utmärkt halkbekämpningsmedel och slaggen ska även kunna användas för värmelagring, säger Jan Nilsson, vd för HEAB.
Den returvärme som kommer från fjärrvärmen kan bli intressant att utnyttja för grönsaksodling. Liknande anläggningar finns i Finland och främst vintertid när grönsakerna är dyra kan växthusodling med billig energi bli klart konkurrenskraftig.
Andra användningar av den lågvärdiga energi kan bli att utnyttja den för torkning.
I dag tillverkas inte syrgas i Hofors trots att Ovako är en storförbrukare. Genom att bygga en syrgasanläggning i Hofors kan överskottsvärmen få ett bättre utnyttjande och transporterna minska.
Fortum som sedan i våras är delägare i Hofors Energi är också intresserade av en utveckling på energiområdet i Hofors. Det framhåller Ingemar Lind från Fortum Värme.
- En utveckling av Hofors är naturligtvis viktig för oss eftersom vi levererar energi och förlorar på att hus rivs, säger han.
Han pekar även på att den kompetens som finns inom Fortum kan tas tillvara inom energi- och miljöområdet.
Kommunalrådet Kjell Höglin ser stora möjligheter att marknadsföra den energi-miljökompetens som byggs upp. Inte minst högskolan i Gävle som arbetar för att starta utbildningar inom området kan bli en viktig samarbetspartner där utbildning kan förläggas till Hofors.
- Vi har ju en unik kunskap samlad här och det känns bra att så många vill samarbeta för en utveckling av Hofors, säger han.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons