Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett vandrarhem på hög nivå

/
  • – Det ska komma upp en skylt, lovar Jocce och Sussie Magnusson, som nu öppnar JS Sport & Turistboende i Hofors. På lördag är det öppet hus.
  • I källaren på Persfallsvägen 10, där vandrarhemmet ligger, finns en relaxavdelning med gym, bastu, solarium och avslappningsrum som kan bokas extra av vandrarhemmets gäster.
  • Föreningarna i Hofors har fått möjlighet att namnge rummen, sätta upp information om sin klubb och dessutom pryda väggarna med typiska prylar. Här hjälper Jocce Magnusson Jan Andersson från BK 66 att sätta upp bowlingklubbens käglor utanför rummet.

Ett helt vanligt hyreshus på Västerhöjden inrymmer numera Hofors första vandrarhem. På tredje våningen på Persfallsvägen, där Migrationsverket förr höll till, finns nu 14 rum färdiga att fyllas med idrottsfolk och vanliga turister.

Annons

Allt startade med ett tåg i Lund omgjort till vandrarhem. Sussie och Jocce Magnusson var där, blev heltända och hittade tomma tågvagnar hos Ovako hemma i Hofors.

– Vi fick dem, men det blev för krångligt, berättar Sussie Magnusson, när hon visar oss runt i de fräscha lokalerna på tredje våningen.

I stället blev det ett våningsplan i ett av de före detta hyreshusen på Västerhöjden. Migrationsverket flyttade ur lokalerna under 2007 och sedan dess har de stått tomma. Men nu är det fullt igen. Sussie och Jocce Magnusson har målat några fondväggar men annars var lokalerna fullt användbara.

– Men oj vad vi har städat. Här var fruktansvärt smutsigt, säger Sussie Magnusson.

Idén till ett vandrarhem kom med familjen Magnussons engagemang i Hofors föreningsliv och då speciellt BMX- och skateklubben som Sussie har som sitt skötebarn. Hofors föreningar får nu chansen att döpa ett rum, sätta upp information om sin klubb och dessutom pryda väggarna utanför med typiska prylar. Till exempel sitter en blå och gul baddräkt vid dörren till rum Sim 77 och bowlingkäglor vid BK 66:s rum.

Vandrarhemmet, som heter JS Sport & Turistboende, har plats för 56 personer i 14 rum. De flesta rum har fyra sängar. Ett rum rymmer sex bäddar, sedan finns det speciella ledarrum och tre rum avsedda för företag.

– Många företag frågar efter rum för sina besökare, säger Sussie Magnusson. Då är det full service vad gäller linne och frukost.

Här finns ett stort matrum, allrum och TV-rum. Det finns också ett separat kök för gäster som vill laga sin egen mat. Tanken är att gästerna ska kunna beställa frukost som då dukas på brickor färdiga att hämtas på morgonen.

På lördag har Jocce och Sussie Magnusson öppet hus i sitt vandrarhem. Förhoppningsvis är det mesta klart då. Den 21–22 februari är det fullbokat. Då kommer två lag som ska delta i en hockeycup.

Mer läsning

Annons