Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Far och son vågar ännu hoppas

/
  • Christer och Tomas Sundberg har sökt många jobb men ännu inte fått napp, fast hoppet finns alltjämt hos far och son. Foto: ULF GRANSTRÖM

HOFORS Tomas Sundberg, 20 och hans pappa Christer, 45, är två av de långtidsarbetslösa i Hofors. Trots att de sökt många jobb har de inte gett upp, men de är besvikna på arbetsgivarna.

Annons
- Man får inte ens ett svar på en ansökan och det är dåligt, säger de.
Tomas Sundberg gick i våras ut som färdig elektriker vid gymnasieskolan i Hofors. Elektriker, ett framtidsyrke där det finns jobb. Det var något som Tomas fick höra hela skoltiden, men ändå går han arbetslös. Ett problem är att han behöver ett lärlingsår för att få full behörighet och det hämmar på arbetsmarknaden.
- Många arbetsgivare vill helt enkelt inte ta in lärlingar, säger han.

Tomas kan inte gärna tänka sig att fortsätta på skolbänken. Han är skoltrött och dessutom vill han inte flytta från Hofors. Gärna ett jobb på pendlingsavstånd, men jobben är få och det är många sökande på varje.
Christer Sundberg blev arbetslös i sommar då Metaloc minskade personalen kraftigt. Han är utbildad verkstadsmekaniker, men marknaden i Hofors är inte ljus för tillfället. Han känner inte heller för att sätta sig på skolbänken igen. Han är dessutom osäker på om en fortsatt utbildning skulle ge jobb. Det finns i dag inga utbildningar där man kan garantera jobb helt enkelt.
- Jag vill ut och jobba och göra nytta i stället, säger han.

Att gå arbetslös är för familjen också ett ekonomiskt avbräck. För Tomas innebär det att han fortfarande bor hemma, även om han haft tankar på en egen lya.
Däremot har Tomas och Christer inga problem att få dagarna att gå. Med egen villa så finns alltid jobb och eget arbete är lönsamt. Nu renoverar de i tvättstugan och förrådet, men trots allt vill de ut på arbetsmarknaden.
- Vi tror att det vänder i Hofors snart så efter nyår kanske vi kan få något, säger de hoppfullt.
Skulle arbetslösheten dra ut på tiden har de tankar på att kanske starta något eget tillsammans, men det är planer som ännu bara ligger på idéstadiet.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons