Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler elever bär rasistsymboler

HOFORS
I år finns ett 20-tal elever vid Hofors gymnasieskola, Björkhagsskolan, som bär tröjor med texter och symboler som för tankarna till rasism. Både personal och elever har reagerat och rektor Per Jerfström vill nu få igång en debatt om symbolerna och deras betydelse.

Annons
- Jag tror att många är ovetande om kopplingarna till rasistiska organisationer, säger han.

Bärs av alla
Antalet elever som bär tröjorna har ökat rejält senaste året. Främst är det eleverna i årskurs 1, men tröjorna bärs av elever på alla program.
Många tycker att tröjorna är snygga och symbolerna så sofistikerade att ett rasistiskt budskap inte alltid framstår så klart.
Per Jerfström är noga med att poängtera att det inte ska bli någon debatt om förbud.
- Vi vill inte uppnå något skyttegravskrig kring tröjfrågan, säger han.

Vilka budskap
I stället måste eleverna få insikt i vilka budskap de framför när de bär tröjorna och vilka organisationer som de stöder när de köper tröjorna. Det här handlar mycket om värdegrundsfrågor något som ligger inom skolans arbete. Lika viktigt är att få föräldrarna med i debatten så att de också får den kunskap om symboler och budskap som finns på tröjorna.
Häromdagen hölls en personalkonferens där personalen var ute på internet och studerade länkar från de hemsidor där tröjorna finns att beställa. De kunde konstatera att det finns en koppling till rasistiska kretsar.
- Vi ska jobba vidare med det här och få till en konferens och även samarbeta mer med grundskolan, säger han.
ULF GRANSTRÖM
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons