Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhemmet JO-anmäler Hofors

HOFORS
Det politiska partiet Folkhemmet i Hofors-Torsåker, FHT, har anmält Hofors kommun till Justitieombudsmannen för att få utrett om det var rätt att barn med särskilt behov inte fick någon hjälp.

Annons
- Det kan tyckas att vi agerar drastiskt, säger Kent Olsson i partiet. Men vi måste agera eftersom ungdomarna är förlorarna.
Enligt FTH:s JO-anmälan finns det beslut om att Hagaskolan skulle få resurser för att kunna ge särskilt stöd till behövande barn.
Hagaskolan hade sökt en miljon, men fick 60 000 kronor. Det var pengar som inte ens räckte till de mest behövande barnen. Trots ett ökat stöd har hälften av barnen fått hjälp med svenskan, 40 procent med matematiken och ingen hjälp har getts i engelska.
- Det handlar om barnens kärnämnen, suckar Kent Olsson. Barnen måste få en chans att lära sig i skolan. De är i alla fall vår framtid.
Enligt Kent Olsson får skolan inte skära ner på välfärden.
- Vi skickade först en skrivelse till kommunen, men vi fick inte ett vettigt svar, berättar han. Då beslutade partiet att vi skulle dra ärendet vidare till JO. Något måste göras och det ska bli intressant vad svaret blir.

Lagbrott
I skrivelsen till JO säger FTH att Hofors kommun bryter mot barnkonventionen och den svenska lagen när det särskilda stödet minskades.
Insatser tidigt i barnens liv är billiga jämfört med vad det kostar att rätta till ungdomar eller vuxna som kommit fel i livet, skriver partiet vidare. En ung person på ett behandlingshem kan kosta en miljon per år och det räcker till tre lärartjänster.
- Hofors kommun tar alltså på sig ett stort ansvar för mänskligt lidande och sociala problem genom att ta ifrån barn med särskilt behov deras stöd i skolan, skriver Folkhemmet i Torsåker-Hofors. Samtidigt utsätts lärare och annan skolpersonal för en farlig skolmiljö.

JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons