Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusikfest i dagarna tre

/
  • Det var med stor inlevelse som barnen var med och dansade i Folkets hus i Hofors när årets folkmusikfest avslutades. Foto: NICK BLACKMON

HOFORS Det har varit folkmusikfest i Hofors under dagarna tre. Därmed avslutades också årets arrangemang som inleddes i juni i Ockelbo och sedan fortsatte i Sandviken och Gävle.

Annons
- Men vi blickar redan framåt mot nästa år, säger Calle Dandanell, ordförande för folkmusiken i Gästrikland. Då blir det ett storevenemang i samband med Byss-Calle-stämman i Älvkarleby i augusti.

I stort sett ska stämman utökas och det blir aktiviteter både i Hedesunda och Österfärnebo.
- Vi har redan kommit långt i planeringen, säger Per Börjesson som låg bakom den avslutande musikfesten. Här kommer som vanligt de fyra gästrikekommunerna att vara med tillsammans med Älvkarleby och flera kommuner i norra Uppland.
Byss-Calle-stämman handlar mycket om nyckelharpa. Nu finns det ett intresse i Älvkarleby att börja med undervisning i den svåra konsten att hantera nyckelharpan. Ett instrument som mest trakteras i Uppland.

Under helgen har det bjudits på ett omväxlande program. Höjdpunkten blev onekligen Trollbröllop på Lustigknopp där omkring 70 barn- och ungdomar dansade och spelade fiol. Det är elever på kulturskolorna i Gästrikland som visade sina färdigheter.
- Det här var tredje föreställningen som vi bjuder på i år, säger Per Börjesson. Vi har tränat under två terminer och visst lät det väl bra.
I det här projektet medverkar musikskolorna i de fyra gästrikekommunerna. Både med elever och lärare och det har fungerat bra. I Ockelbo är det riktigt drag på fiolundervisningen. Närmare 30 elever övar och spelar för fullt.
- Sedan ställer också de olika folkdanslagen upp, förklarar Per Börjesson. I dag var det ungdomsdanslag från Ockelbo, Ovansjö och Rillen som deltog.

Per anser att arbetet med barn och ungdom är mycket inspirerande.
- De ger tillbaka så mycket, säger Per.
Det bjöds också på musik av rockstjärnan Bruce Springsteen. Det var Lynn Carlström med sång, gitarr och munspel, och Anders Persson, gitarr och bas, som framförde musiken. Båda går på kulturskolan i Hofors.

Jörgen Larsson
026-27 75 96
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons