Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljning av Hoforshus utreds

/
  • Hoforshus har över 130 tomma lägenheter och trots en planerad rivning under 2009 kommer det att finnas ett betydande överskott på bostäder.

Nu ska en försäljning av Hoforshus hela bostadsbestånd utredas. Men kommunalrådet Marie-Louise Dangardt är tveksam till en försäljning.
– Det är ett fattigt samhälle om allmännyttan saknas, säger hon.

Annons

I augusti kom en motion från den borgerliga alliansen i Hofors med krav på försäljning av en tredjedel av Hoforshus bostadsbestånd. Frågan ska utredas, men bostadssituationen är komplicerad och det är tveksamt om det finns köpare, något som personal och ekonomiutskottets svar på motionen pekar på.

En partiell försäljning till ett lägre värde än det bokförda skulle snedvrida bostadsmarknaden. Och en försäljning av hela bostadsbeståndet kan troligen inte ske utan bidrag till köparen för att denne ska slippa framtida förluster utifrån det stora antalet tomma lägenheter.

I dag har Hoforshus över 130 tomma lägenheter och trots en planerad rivning av 76 lägenheter under 2009 kommer det att finnas ett betydande överskott på bostäder. Hofors har årligen en befolkningsminskning på ett 70-tal personer som ytterligare bidrar till bostadsöverskottet.

När kommunstyrelsen diskuterade frågan om försäljning tog man beslut om en utredning. Den ska vara klar vid halvårsskiftet 2009 och omfatta hela bostadsbeståndet. Men Marie- Louise Dangardt är tveksam till om det finns en köpare och ser samtidigt allvarligt på om kommunen avhänder sig hela bostadsmarknaden.

Kommunstyrelsen gav samtidigt bidrag till rivning av 76 lägenheterna under nästa år med 11,4 miljoner kronor. Det är det bokförda värdet på fastigheterna och finansieras med pengar från försäljningen av en del av energibolaget, HEAB. I budget finns också avsatt 5,5 miljoner för 2009 för omstrukturering och återställande av mark. För 2010 och 2011 finns avsatt fem miljoner årligen till omstrukturering.

Hoforshus har för 2009 ett lånebehov på 15 miljoner kronor. Pengar som behövs till 55 plus-boendet i Torsåker och utbyte av tak på Kyrkskolan. Sammanlagt innebär det att kommunens borgen till bostadsbolaget ökar med 351,9 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons