Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan är för liten

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Duktig personal räcker inte. Flera av föräldrarna till barnen på förskolan Tallbacken är förtvivlade över situationen på förskolan och kräver en ny förskola i Torsåker för att ge barnen plats och en vettig förskoletillvaro med nödvändig vuxenkontakt..

TORSÅKERFöräldrarna till barnen på förskolan Tallbacken kräver nu att kommunen bygger en ny förskoleavdelning. Inte en vidare utbyggnad av Tallbacken utan fristående avdelning för mindre barn. Orsaken är både den överbeläggning som finns på förskolan i dag och att elva barn står i kö.

Annons
Dessutom tillkommer ytterligare barn när allmän förskola införs från årsskiftet. Då blir kön runt 20 barn.
- Vi är djupt oroade för våra barn, de far illa av dagens stora barngrupper, säger flera av föräldrarna som nu satsar på ett föräldraråd vid förskolan.
Läget för många av de mindre barnen på Tallbackens förskola är bekymmersamt.

Hinner inte med
De stora barngrupperna gör att personalen inte hinner med de yngsta barnen som inte får den hjälp och omsorg som krävs. Föräldrarna pekar på betydelsen av att barnen i den yngre åldersgruppen ska hinna bli sedda.
Redan hösten 2000 tog kommunstyrelsen beslut om en utbyggnad av förskolan Tallbacken med en småbarnsavdelning med plats för 20 barn. Förskoleavdelningen som kostade runt 2,5 miljoner kronor stod klar våren 2001, men redan då fanns tecken på att förskolan inte skulle räcka till. Förskolan skulle ha plats för 50 barn, i dag finns 59, och att bygga till ytterligare är inget som föräldrarna önskar.
- Ska barnen må bra krävs att inte fler än 60 barn finns tillsammans så därför behöver Torsåker en helt ny förskola, säger Petra Einarsson.
Många yngre familjer med barn i förskoleåldern har flyttat in och många yngre familjer har fått barn. Därför är läget akut enligt föräldrarna som oroas av hur barnen mår. Dessutom sliter personalen ut sig, många är långtidssjukskrivna och från personalens sida vädjade man vid senaste träffen till föräldrarna om hjälp. De känner sig alltmer pressade och stressade, något som överförs till barnen. I dag finns 17 ett-tvååringar i en avdelning anpassad för 12 barn.
- Vi har så otroligt duktig personal här, men de hinner inte, vi hoppas på en förbättring så de ska orka vara kvar, säger Lotta Åberg, en av de nyinflyttade föräldrarna.

Besviken på kommunen
Hon känner sig besviken på kommunen som lockar folk till den fina Torsåkersbygden med löfte om bra barnomsorg. Verkligheten är en helt annan med en barnomsorg som inte räcker till för alla barn.
Träffen med personalen gav starkt intryck på föräldrarna som känner att de måste reagera. Att ta ansvar för att barnen ska ha en bra förskola där de får den vuxenkontakt de behöver.
- Förskolan har bara blivit en lagerlokal, enda anledningen till att ha barnen kvar är den duktiga personalen som sliter hårt för deras bästa, säger föräldrarna som nu ska försöka få politikerna att satsa i Torsåker.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons