Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp vill satsa på arbetslösa ungdomar

HOFORS Ungdomsarbetslösheten är rekordhög i Sverige och i topp ligger Gävleborgs län. Det vill riksdagsman Hans Backman, fp, ändra på genom att införa både instegsjobb och en lärlingsutbildning.

Annons
Ungdomsarbetslösheten ökade kraftigt förra året och i Gävleborg var över 3 000 ungdomar utan arbete eller i någon åtgärd. Men de åtgärdsprogrammen leder i de flesta fall ändå inte till ett jobb. Därför krävs nya åtgärder som ger ungdomarna möjlighet till ett arbete.
Hans Backman vill att företag ska få möjlighet att anställa ungdomar med en halverad arbetsgivaravgift.

Han kallar det instegsjobb som ska vara under ett år och beräknar att 25 000 ungdomar skulle få möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Alltså en halverad arbetslöshet bland de unga som varit utan jobb i minst tre månader.
En orsak till att så många ungdomar saknar jobb är att de hoppar av sina gymnasieutbildningar. För dem finns inga bra praktiska alternativa utbildningar som leder till ett jobb.
Nu vill Hans Backman att Sverige utvecklar en lärlingsutbildning. Han pekar på att både Tyskland och Danmark har väl fungerande lärlingsutbildningar och samtidigt färre arbetslösa ungdomar.
Han vill att det redan till hösten ska skapas lärlingsplatser och att de kommuner som lyckas ska få 15 000 kronor för varje plats.

Dessutom ska kommunen ersätta företaget det första året medan företaget självt står för utbildningskostnaden det andra året.
Hans Backman vill att målet ska vara 10 000 lärlingsplatser redan under 2004.

Ulf Granström


Mer läsning

Annons