Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fynden berättar

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Avslöjande. Mängden fynd visar att här bodde folk. Arkeolog Elise Hovanta och Birgitta Stenberg studerar några av de flintabitar som Sten Stenberg hittat.

TORSÅKER
Redan för 7 000 år sedan, under äldre stenåldern, bodde människor i trakterna kring Torsåker.

Annons
Det finns en rad fynd från tidigare, både stenyxor och flinta, men dessa enstaka fynd har inte gett klara besked om det funnits bosättningar i anslutning till bygden.
Nu har stora mängder flinta påträffats på en och samma plats, en knapp kilometer från Gammelgården.
- Mängden av bitar tyder på att det bodde människor här under den äldre stenåldern, för runt 7 000 år sedan, menar arkeologen Elise Hovanta som besiktat fynden.

Inga verktyg
Flintafynden som Sten Stenberg gjort i sitt trädgårdsland har han plockat ihop under de senaste åren. Här finns bara mindre bitar som kan tänkas vara avslag samt större obearbetade flintastycken.
Däremot saknas flintaverktyg bland fynden som Sten Stenberg förvarat på altanen. Det var först i samband med Föreningen Kråknäsjärnets årsmöte nu i sommar som han kom att tänka på sina flintabitar och dess historia.
- Det här ligger på rätt höjd över havet, drygt 80 meter, så här var en havsvik under äldre stenåldern, säger Elise Hovanta.
I dag finns en liten bäck som rinner strax intill och den gav bräckt vatten i havet. Den rika tillgången på fisk lockade folk att bosätta sig Men stenåldern i Gästrikland är ändå en relativt okänd epok. Det finns en del skrivet och arkeologen Fredrik Hallgren försökte för tiotalet år sedan hitta mönster i bosättningen.

Olika boplatser
Han anser att lokalgrupper på mellan 20 till 70 personer utnyttjade olika boplatser under året baserat på födotillgång. Dessa lokalgrupper hade sedan kontakt med en rad andra grupper i regionen och bildade en mer homogen social enhet. För gruppen i Torsåkersområdet skulle platsen där Sten Stenberg gjort sina fynd kunna utgöra en sommarbosättning på sandstranden vid havet.
För Sten Stenberg har fynden och dateringen gett honom en ny syn på arbetet på åkern och nu när han går och gräver får varje liten sten en annan betydelse.
- Jag kan inte undgå att mer och mer se en liten lurvig gubbe som bodde här och arbetade fram sina verktyg ur flintastenarna, säger han.
Eftersom flinta saknas i våra trakter måste det ha varit en omfattande handel med sydligare trakter. Närmast finns flinta i Skåne, Borgholm och i Polen. Platser som man nådde under sina färder på havet.
Den 17 augusti anordnas arkeologidagen över hela landet. För föreningen i Torsåker ligger det nära till hands att stenåldern kan bli tema för att ge fler en inblick i bygdens gamla historia.

ULF GRANSTRÖM
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons