Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrabarnsfamilj utan bostad

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM  Gatan nästa för finsk romerfamilj. Kersti Grönfors med sina fyra barn står i dag ute på gatan utan bostad.

HOFORS
Kersti Grönfors med sina fyra barn i åldern 11-14 år har bott i Hofors sedan i september. Familjen, som är finska romer, har försörjningsstöd från kommunen. Nu vill kommunen inte bidra med mer och familjen tvingas ut på gatan.

Annons
Första tiden i Hofors bodde familjen hos en väninna till Kersti och sedan en dryg månad hos en privat hyresvärd. Där var det redan för början tidsbestämt till slutet av februari, så familjen kan inte räkna med någon förlängning. Ändå har familjen av välvilja fått bo kvar några dagar längre.

Akut läge
Nu är läget akut, de står utan bostad i dag och från kommunens socialkontor är det kalla handen.
- Ingen på kommunen känner någon skyldighet för oss och själva har vi inte lyckats få någon bostad, säger Kersti Grönfors.
Hennes exmake, som bor i Tärnsjö, har åkt upp för att hjälpa sin tidigare familj. Kommunen säger att det inte finns mer hjälp att få, trots att det står flera tiotals lägenheter tomma hos Hoforshus, kommunens eget bostadsbolag.
För att få en lägenhet där krävs en hyresgaranti från socialkontoret och det får inte familjen.

Diskriminerade
- Vi känner oss grymt diskriminerade och som finska romer ses vi sämre än både alkoholister och narkomaner, säger Kersti Grönfors.
Både hon och tidigare maken, Harry, tycker det känns skamligt att gå ut offentligt med sina problem, men hur gör man när ingen vill hjälpa.
Kersti Grönfors går i dag på Komvux och barnen på Värnaskolan sedan höstterminens start.
Socialchef Maria Hellqvist som inte får och kan gå in direkt på enskilda ärenden tycker ändå att man på kommunen gjort vad man kunnat.
Föräldrarna har ju också båda två ansvar för barnen, underförstått att barnen kan bo hos sin pappa i Tärnsjö.

Alla behandlas lika
Maria Hellqvist vill inte se behandlingen av familjen som diskriminering.
Alla behandlas lika utifrån de förutsättningar som finns.
Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt ser inte heller behandlingen som någon diskriminering. Alla i Hofors får en bostad om de inte gjort sig omöjliga.
Den privata hyresvärden bekräftar också att det inte varit helt problemfritt under den period som familjen fått hyra hos honom.
Rektor Ingemar Kalén på Värnaskolorna som haft barnen sedan i höstas tycker att barnen nu håller på att komma igång på ett bra sätt.

Oroad rektor
Han är djupt oroad om de på nytt skulle ryckas upp, de behöver lugn och trygghet i sin skolgång.
- Ett uppbrott vore en katastrof för familjen, betonar han.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons