Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjehopp på sommarkollo

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Syskontrio i glädjehopp. För Billy, Jimmy och Fanny Lindkvist \nfrån Storvik är Unga Örnars sommarkollo en höjdpunkt på sommarlovet.

TORSHYTTAN / Mitt sommarlov
En veckas vistelse på ett riktigt sommarkollo i Torshyttan på Unga Örnars lägergård med övernattning är höjdpunkten på årets sommarlov.

Annons
Det tycker syskontrion Fanny, Jimmy och Billy Lindkvist från Storvik. Här får de möjlighet att leka, bada och paddla kanot.
- Det är roligt med badet i Torshytte Dammsjön, men kallt i vattnet i början, säger Fanny Lindqvist.
Inne i skogen är tre byggmästare i färd med att bygga en koja. För Kristian Bleckert, Johannes Hansen och David Landström från Sandviken är det deras stora projekt den här kolloveckan.
- Sedan träffar man många nya kompisar för jag kände bara en förut, säger Jimmy Lindkvist, som med brorsan Billy ska köra cross efter kollot.

Mejl i stället för brev
Förr blev barnen ofta brevkompisar, men nu i dataåldern blir man mejlkompis i stället. Det är både enklare och går så mycket snabbare än att sitta med brevpapper och kuvert.
I går, onsdag, när solen sken höll Jimmy Lindkvist på att skära bananer till en fruktsallad med nye kompisen Erik Bäckström från Kungsgården. Även Erik har två av sina syskon med, tvillingsystern Johanna och storasystern Ann-Sofie. Efter kollot ska de tre syskonen iväg till Skara Sommarland och Liseberg.
Lägergården saknar elektricitet så det blir verkligt lägerliv med matlagning över öppen eld eller med gasolkök.
Lite speciellt är också att ligga över i lägergården och visst tar det lite tid innan det är så lugnt att sömnen infinner sig. Men en dag ute med lek och olika aktiviteter brukar ta ut sin rätt.
Inte minst märks det för lägerkocken, Stefan Wigö. Han ägnar en del av sin semester åt de tre kolloveckorna och de enkla förhållandena gör att det blir en hel del improvisation. Men säkra kort är grytor och korv som ungdomarna älskar.
- Även om vi med ledare är bara drygt 20 personer så får jag räkna med nästan dubbla antalet portioner, säger han.
Regndagen i tisdags tillbringades till stor del i gymnastiksalen i Kratten och samarbetet med Kratten är värdefullt. Det betonar Lena Larsson, Ungas Örnars ombudsman och ansvarig för lägret.
Sommarkollot i Torshyttan är en ny satsning från Unga Örnar i Sandviken. Kollot har fått 100 000 i stöd av Kultur och Fritid och med andra bidrag finns sammanlagt över 150 000 kronor. Det gör att barnen kan få allt gratis.
De ungdomar som får vara med på kollot är de som inte har möjlighet till så många andra aktiviteter under sina sommarlov.
- Det kan vara för att föräldrarna måste jobba eller är sjuka och då hoppas vi kunna ge barnen lite extra upplevelser, säger Lena Larsson.
Bidragen har också gjort att sex ledare har kunnat anställas med ersättning för de 15 lägerdeltagarna.
Alla ledare har även utbildats i konflikthantering och bemötande vilket ungdomarna märker.
- Vad som är så bra är att alla är så snälla och vänliga, säger Johanna Bäckström.
I år är kollot uppdelat på tre grupper med en vecka var om 15 ungdomar. Men intresset var rekordstort så Unga Örnar tvingades säga nej till över 80 ungdomar som ville komma med.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons