Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannens avlopp förstör brunnen

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Otjänligt vatten. Elin och Linda med mamma Ofelia Forsberg intill den brunn som är förstörd av grannens avlopp.

TORSÅKER
Familjen Forsberg i Ho, Torsåker, fick sin brunn förstörd förra sommaren. Samtidigt installerade grannen, med kommunens godkännande, dusch. Avloppsvattnet gick till grannens BDT- avlopp, ett avlopp avsett för bad, disk och tvättvatten.

Annons
Nu måste familjen antingen koka vattnet till barnen eller hämta hos föräldrarna ett stycke bort.
- Kommunen vill inte ta ansvar för sitt misstag utan allt som görs är att man tar nya vattenprover hela tiden, säger Bengt Forsberg.

Installerade dusch
Problemen för familjen Forsberg började förra sommaren. Då fick deras granne, som är sommarboende i huset bredvid rätt att installera dusch. Vattnet från duschen gick ner i den stenkista som finns utanför väggen, bara strax ovanför familjen Forsbergs ena brunn. Då grannen med sina barn, sammanlagt åtta personer duschade flitigt i sommarvärmen började vattnet i brunnen hos familjen Forsberg att lukta illa.
Främst var det vattnet i den övre brunnen, men även i en brunn längre ner där de i första hand tar sitt dricksvatten.
- Den klarar inte alltid av att hålla vatten och därför behöver vi båda brunnarna, säger Ofelia Forsberg.
Vattenprover visar att vattnet i den övre brunnen är starkt förorenat av bakterier. Vattnet i den nedre djupare brunnen är förorenad av bakterier, men vattnet är tjänligt med anmärkning.
- Ändå vågar vi inte ge våra barn, på ett och fyra år, av det vattnet utan att koka det, säger Ofelia Forsberg.
Utredningen kommunen gjort visar att familjens båda brunnar måste tätas. De är stensatta och ytvatten kan tränga in och förorena vattnet. Den nedre brunnen ska familjen täta, men Bengt Forsberg tvivlar på att det är det egentliga problemet. I så fall skulle vattnet ha varit dåligt långt tidigare.
Han anser att grannens avloppsvatten måste ledas bort så att det inte kan tränga in i brunnarna.

Utreder
T f miljöchef Pär Åslund, som gav grannen tillstånd till dusch utreder just nu problemen. Han är övertygad om att den nedre brunnen inte är förorenad från grannens avlopp. Däremot kan det inte uteslutas att den övre brunnen förorenas från grannens avlopp.
- Hittills visar proven att de båda brunnarna har olika föroreningar och med tätning så tror jag att den nedre blir bra, säger han.
Först i mitten av oktober väntas svar från de sista proven som ska ge svar på hur problemen kan lösas.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons