Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt för värmelänk?

HOFORS
Nu kan en värmeledning från Hofors till Falun bli verklighet. Kommunen söker knappt 50 miljoner kronor i statligt stöd ur Klimat och miljöprogrammet, KLIMP för investeringen

Annons
Den totala investeringen beräknas till 120 miljoner kronor och får kommunen stöd kan bygget påbörjas redan nästa år. Förutom värmelänken till Falun ingår även en utbyggnad av fjärrvärmen i Hofors med Silverdalen i investeringen. Returvärmen som har lågt energiinnehåll kan användas för uppvärmning av växthus. Modellenmed växthusodling fungerar redan i dag i Närpes, Finland.
I dag diskuteras ett konkret avtal mellan Falu Energi och vatten och Hofors Energi om leverans av spillvärme. En värmeledning skulle direkt minska påverkan genom minskade utsläpp eftersom spillvärmen som tas tillvara från Ovako ersätter olja och el.
För Ovako och Hofors utgör spillvärmen ett problem på grund av att tätorten Hofors är för liten för att kunna hantera de stora mängder spillvärme som finns tillgängliga i takt med ökad återvinning och utbyggnad. En värmelänk innebär att värmen kan tas tillvara i stället för att kylas bort till höga kostnader.
En värmelänk till Falun skulle också möjliggöra att en syrgasfabrik kan etableras i Hofors och det finns underlag för en PyroArc-anläggning för destruktion av bland annat animaliskt avfall.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons