Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gym ger kulor till kommunen

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Nöjd motionär. Linda Wigö är en av medlemmarna i Medic Gym som tränar regelbundet för sitt välbefinnande.

HOFORSI november 1999 öppnade Medic Gym i Hoforshallen i samarbete med Fritid Hofors. Ett för kommunen synnerligen lönande samarbete som dessutom ger många hoforsbor en bra friskvård till rimligt pris.

Annons
Redan första året fick Medic 450 medlemmar. Sedan har det varit en mindre ökning årligen. Vid årsskiftet 2002/2003 redovisar Medic nära 500 medlemmar. Ett glädjande resultat, även om det varit en viss avgång. I registret finns drygt 350 personer som varit medlemmar men avslutat sitt medlemskap.
Avtalet mellan kommunen och Medic ger kommunen 20 procent på medlemsavgiften för de 300 första medlemmarna, för varje ny medlem därefter delas medlemsavgiften. Det betyder att kommunen i vinst för förra året fick runt 150 000 kronor.
- Då har jag räknat bort medlemmarnas möjligheter till gratis bad och billigare solarieanvändning, säger fritidschef Rolf Larsson.

Instruktörer
Kostnaden för bygget av gymmet och utrustningen stod Medic för och utbildning av instruktörerna. I dag är åtta av de nio anställda på Hoforshallen utbildade instruktörer.
- Det här har varit positivt för oss och ger mer kontakt med besökarna, säger Erik Åsberg, en av instruktörerna och initiativtagarna till samarbetet med Medic.
Av medlemmarna är drygt 60 procent kvinnor och den vanligaste motionären är en kvinna mellan 25-40 år. En av motionärerna som varit med från början men efter ett uppehåll är tillbaka är Linda Wigö. Hon utnyttjar gymmet för konditionsträning och tränar dagligen vardagar.
Hon arbetar oregelbundet och tränar i regel förmiddagar, mest på trampmaskin, cykel eller roddmaskin. Ibland väljer hon att simma och utnyttjar också möjligheten till solariesolning.
- Det är väl bara en sak som jag saknar och det är ett löpband som skulle ge ytterligare variation, säger hon.
En omfattande enkätundersökning som genomfördes tidigare pekar på mycket nöjda medlemmar som tränar regelbundet 1-3 gångar i veckan. Nära 70 procent av enkätsvaren visar att deltagarna anser träningen mycket bra för deras välbefinnande.
Nu i vinter kommer Medic i samarbete med kommunen att satsa för att få fler medlemmar och även införa månadskort. Rolf Larsson hoppas på ett fortsatt stort intresse. Inte bara av ekonomiska skäl för Fritid Hofors utan friskvårdsdelen är minst lika viktig. Därför är öppettiderna generösa.
- Vi följer Hoforshallens öppettider, säger han och pekar på att besöksantalet till Hoforshallen hela tiden ökar.
2001 kom 204 000 besökare och förra året 218 000. Utslaget på antalet boende i kommunen innebär det att varje hoforsbo besöker Hoforshallen 22 gånger under året.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons