Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gysingelänken läggs ner vid årsskiftet

Tillväxtnämnden vill inte längre ge bidrag till Gysingelänken, så till nyår läggs den ner.

Annons

Tillväxtnämnden gav förra året ett tillfälligt bidrag på 45 000 kronor till Gysingelänken. Det har gett de boende i södra kommundelen, Österfärnebo och Gysinge, möjlighet att pendla till arbete och studier i Uppsala.

Men antalet resande har varit lågt, bara söndag, måndag och fredag är antalet resande så stort att det är av bussresekaraktär enligt förvaltningschef Leif Jansson.

Kooperativet som driver trafiken redovisar 1 000 resande på årsbasis och de har med sitt arbete visat att man kan bedriva en daglig trafik till låga kostnader. Sammanlagt just över 100 000 kronor, vilket är en fjärdedel av vad Sandvikens kommun betalade innan kooperativet bildades.

Nu har busskooperativet som driver trafiken sedan i april i år begärt 106 000 kronor för turer morgon och kväll på vardagarna. Att man kan hålla kostnaderna nere beror på att Heby kommun och Upplands lokaltrafik utökat sin trafik ända till Sälja, bara tre kilometer från länsgränsen.

Därför blir det kortare resor till lägre kostnad.

Om Gysingelänken försvinner tvingas däremot resenärerna till en 20 mil längre tur och returresa över Sandviken och Gävle för att komma till Uppsala.

Mats Ehn, aktiv i kooperativet, anser att trafiken utgör en minimistandard för de boende i området, men att trafiken kan drivas billigare om sommarturerna plockas bort.

Busskooperativet vill också att trafiken ska finnas i tidtabellen för 2009. Hittills har inte Gysingelänken funnits med, något som kan ha påverkat antalet resande negativt.

Resenärerna väljer främst resor vid helgerna och det visar tydligt på en länsövergripande veckopendling anser Leif Jansson. Något som ligger under landstingets ansvar.

Därför har tillväxtnämnden inte avsatt några pengar till Gysingelänken för 2009.

Mer läsning

Annons