Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halva hyran betald – ett klart plus

/
  • Hoforshus vd, Christer Ekendahl och ordförande Hans Forsberg, hoppas att få listan fulltecknad på de tolv nybyggda lägenheterna i Torsåker för de som passerat 55 år.Badrummet är, liksom resten av lägenheten, handikappanpassat.
  • De tre hyreshusen intill Solberga är byggda i en stil som passar bygden. Färgsättningen är densamma som hos Kronblomsvillan och är framtagen av länsmuseet.Visningslägenheten i Torsåkers nya 55+-boende är en trea på knappt 85 kvadrat. Den kostar 7 000 i ­månaden – och då är hyran subventionerad.

För första gången sedan 1981 har kommunen byggt något nytt i Torsåker. Tre vackra hyreshus med sammanlagt tolv lägenheter är snart klara för inflyttning. Hoforshus har subventionerat hyran till hälften och sju kontrakt är tecknade.

Annons

Men barnfamiljer gör sig icke besvär här. Här ska bara de som passerat 55 år bo.

Totalt har de tre husen kostat 25 miljoner. Att ta ut den kostnaden på hyran är omöjligt och Hoforshus och därmed Hofors kommun har därför stått för halva kostnaden.

– Det här en är satsning av kommunkoncernen, säger Christer Ekendahl, vd för Hoforshus. Vi vill kunna tillhandahålla den här typen av boende och det saknas bostäder i Torsåker.

Varje hus innehåller fyra lägenheter fördelat på nio treor och tre tvåor. Hyreskostnaden för en tre på knappt 85 kvadrat är 7 000 i månaden. En tvåa kostar 6 000. Det är den högsta hyran Hoforshus har, enligt Christer Ekendahl.

Lägenheterna är handikappanpassade med extra breda dörröppningar, inga trösklar och ingen hiss fast det är tvåvåningshus. För den som bor på bottenplanet finns en stensatt uteplats och en våning upp en träbalkong.

De tre hyreshusen har byggts med de gamla bergsmansgårdarna som förlaga. Färgsättningen är densamma som hos Kronblomsvillan, framtagen av länsmuseet. Allt för att de tre byggnaderna ska passa in i miljön.

Sju lägenheter är tecknade och nu hoppas förstår Hoforshus att resterande fem ska gå åt efter lördagens visning.

– Kommer det en barnfamilj säger vi nej, förklarar Christer Ekendahl. Det här är ett 55+-boende. Men barn och barnbarn är självklart välkomna att hälsa på.

”Kommer det en barnfamilj säger vi nej. Det här är ett 55+-boende. Men barn och barnbarn är självklart välkomna att hälsa på.

Christer Ekendahl,

vd Hoforshus

Mer läsning

Annons