Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors centrum för unik satsning

/

Banverket bidrar med drygt en halv miljon kronor till att starta ett nationellt centrum för spårtaxi i Hofors.
Om bara några år beräknas pilotbanan med förarlösa taxibilar stå redo att köra passagerare från centralstationen till centrum.

Annons

Företaget Skycab AB har länge planerat ett pilotprojekt med klimatsmarta förarlösa spårtaxibilar i Hofors. Sedan ett par år tillbaka samverkar företaget med kommunen.

Nu har Skycab även tecknat ett avtal med Banverket om att 2009 starta ett nationellt centrum för forskning, utveckling och demonstration av svensk spårtaxi i Hofors. Banverketgår in med 600 000 kronor i projektet.

– Det är mycket glädjande att Banverket visar vilja och intresse. Anledningarna till att vi väljer Hofors är flera. Det finns en tradition av miljö- och teknikutveckling där. Det råder politisk stabilitet. Vi har gjort studier av en pilotbana i Hofors. Och klimatet är bra med fyra olika årstider att testa banan i, säger Åke Åredal, vd och initiativtagare för Skycab.

Den totala budgeten under en tvåårsperiod är beräknad till 4,4 miljoner kronor. Skycab får även stöd av länsstyrelsen och Region Gävleborg.

Själva forskningscentrat är tänkt att hålla till på övervåningen i gamla kommunhuset. Där ska kompetens inom allt från teknik och design till kollektivtrafik samlas. I anslutning till centrat ska också ett mindre testsystem byggas upp. Framåt år 2011 ska en pilotbana mellan järnvägsstationen i Robertsholm och centrum ska stå klar för att frakta passagerare som själva knappar in resmålen.

Åke Åredal låter entusiastisk när han pratar om planerna.

– Faktum är att det här blir världens första centrum som enbart sysslar med utveckling av spårtaxi. Vi har intressenter i flera svenska kommuner och även i Kina, Indien och Mellanöstern som följer utvecklingen, säger han.

Skycab utsågs 2008 till en av Sveriges tolv bästa klimatlösningar av världsnaturfonden, WWF.

Mer läsning

Annons