Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors får fler rondeller?

Nu har Hoforsborna tyckt till om riksväg 80 genom Hofors. Om alla rondeller byggs som de vill så kan det bli fem rondeller från Berendsens tvätteri till Statoil.

Annons

– Men det viktigaste är nu att få säkra övergångar för skolbarnen klara redan till nästa höst, säger projektledare Viveka Sohlén.

Intresset för upprustningen av riksväg 80 genom Hofors var stort när kommunen kallade till möten. Ett 20-tal företag fanns representerade och ett 50-tal personer från Hofors och Torsåker hade många kreativa och kloka synpunkter på genomfarten.

– Det var väldigt bra gensvar och många synpunkter, säger Sylvia Abramsson, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Hon påpekar att det enda kravet som kommunen har i dagsläget är en säker skolväg redan till nästa höst. Då ska alla elever från årskurs 6 som bor söder om riksväg 80 upp till Petreskolan.

Förslaget från invånarna och företagen handlade bland annat om rondeller. Om alla byggs blir det fyra nya: en vid Berendsen vid Tröttbacken, en vid Södra Porten vid Ovako, en vid Centralgatans utfart på Faluvägen och en vid Statoil.

– Men det är väldigt många synpunkter, säger Viveka Sohlén.

Det finns även förslag om att en del utfarter till Faluvägen ska stängas. Spännande förslag finns som tar upp Hagaparken och Hagaskolan och hur centrum ska synliggöras bättre.

Den förstudie som påbörjas utifrån Hoforsbornas synpunkter ska vara klar för en remissomgång i vinter och målet är att en projektering av genomfarten ska ligga klar under 2011.

Eftersom genomfart Hofors har prioriterats för sträckningen Gävle upp till Orsa finns både regionala medel och EU-medel för förstudie och projektering.

– Det ska vara klart senast under 2011, säger Viveka Sohlén.

Mer läsning

Annons