Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors föreningskooperativ i gång

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Så här gör vi. Bitte Holländare är en av de som utbildas och får instruktioner av Helena Claesson medan Inger Carlén tittar på.

HOFORS
Nu finns ett föreningskooperativ i Hofors. Tio föreningar har gått samman för att gemensamt arbeta med sin administration och därigenom utnyttja personer som är anställda med lönebidrag på ett bra sätt. Samtidigt fungerar kooperativet som en utbildningsplats för framtida föreningsadministratörer.

Annons
Stöd från EU
Redan i november 2000 kom ett IT-center igång i Hofors. Då med stöd från EU och även från Microsoft. Målet var att både utbilda duktiga föreningsadministratörer och ge föreningar möjlighet att knyta upp sig till IT-centret.
Nu är EU-pengarna slut, men tio av de föreningar som funnits med i verksamheten går vidare och bildar gemensamt ett kooperativ. De har lagt en budget fram till årsskiftet och intresse finns från fler föreningar vilket kan öka bärkraften.
Fyra personer finns anställda med lönebidrag och två utbildningsplatser köps av arbetsförmedlingen.
- De får både en utbildning i föreningsadministration men också arbetsträning, säger Eva-Lise Berglund, ansvarig för ABF och en av de drivande bakom kooperativet.
En pilotstudie från Mitthögskolan från IT-centrets verksamhet visar att hela 39 procent av de som utbildades kunde gå till ett jobb efter utbildningen. Främst till olika föreningar och det goda resultatet har sporrat till en fortsättning. Eva-Lise Berglund hoppas att kooperativet nästa år ska få möjlighet erbjuda fyra utbildningsplatser och samtidigt verka som ett rehabiliteringscenter.

Trivts jättebra
Solveig Wilund kom med redan i starten 2000. Hon har trivts jättebra med jobbet. Det har varit varierande med både hantering av medlemsregister, bokföring och annonser och utskick av skilda slag.
I dag är hon även utbildare åt Emma Bäcklin fram till nyår.
- Då hoppas jag naturligtvis att jag ska få något jobb för det känns utvecklande att lära sig använda datorn för föreningsadministration, säger Emma Bäcklin.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons