Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors går med i Kommuninvest

HOFORS
Hofors kommun blir medlemmar i Kommuninvest. Det är en finansiell samarbetsorganisation mellan drygt 130 svenska kommuner.

Annons
Genom medlemskapet kan kommunen och kommunens bolag få fördelaktigare lån. Samtidigt förbinder sig kommunen att gå i borgen för andra kommuners lån. Medlemsavgiften för kommunen är 540 000 kronor.

Farhågor från Åslund
Pär Åslund, folkhemmet, hyste farhågor om medlemskapet när fullmäktige diskuterade frågan.
Förutom att han ansåg att det skulle finnas ett tak på kommunen borgensåtagande ville han att kommunstyrelsen skulle underteckna avtalet, inte bara kommunstyrelsens presidium.
Han reserverade sig också till förmån för sina förslag.
Två interpellationer av Pär Åslund diskuterades också. Pär Åslund hade vid röstsammanräkningen till årets EMU val uppmanats att lämna lokalen i samband med sammanräkningen.

Fel från rösträknarna
Ett fel från rösträknarna, men samtidigt påtalades behovet av att inte rösträknarna störs. Något som inträffade vid vid förra årets val då Pär Åslund pratade med rösträknarna under räkningen.
Pär Åslund ville också att de kommunala bolagsstämmorna ska vara öppna för allmänheten och att varje parti representerat i fullmäktige ska vara företrädda på stämman.
Enligt den bolagsordning som kommunfullmäktige antagit är stämmorna bara öppna för de representanter som kommunen beslutat, vilket innebär att flertalet partier inte finns med. En ändring kan därför aktualiseras först inför nästa val då representanterna utses eller om fullmäktige vill ta upp frågan.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons