Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors kritiseras för elevers okunskap

HOFORS
Kommunen har agerat ansvarslöst då allt fler elever på Hagaskolan inte klarar grundskolan.

Annons
Det framhöll Pär Åslund, Folkhemmet, när han kommenterade kommunens årsredovisning.
Åslund pekade på den mycket kraftiga försämringen av studieresultaten vid skolan. År 2001 hade drygt 90 procent av avgångseleverna godkänt för intag till ordinarie gymnasieutbildning, för 2002 var siffran nere i 70 procent.

"Skolan misskött"

- Kommunen har misskött skolan när en tredjedel av eleverna inte blir behöriga och barnen får betala kommunens dåliga ekonomi, betonade han.
Åslund ville egentligen gå så långt som att ifrågasätta ansvarsfrihet utifrån att skolan inte klarat de uppställda målen. Han drog tillbaka sitt yrkande då mötesordförande konstaterade att fullmäktige redan i ärendet före presentationen av årsredovisningen beviljat ansvarsfrihet enligt revisorernas förslag.
Även Hans Larsson, c, och Hasse Backman, fp, uppmärksammade de försämrade studieresultaten.
- Pär har rätt, vi ska vara oroliga, påpekade Hasse Backman, som inte bara såg försämringen som en fråga om pengar utan också arbetssätt.
Han framhöll det positiva med att kommunens skolor nu börjar med läsutvecklingsprogram, LUS. Något som partiet motionerat om senaste året.
Backman ansåg att målet måste vara att eleverna ska bli godkända och få gå vanliga gymnasieprogram, inte individuella programmet.
Även barn- och ungdomsnämndens ordförande, Diana Blomgren, var bekymrad men ansåg att nämnden agerat med extra pengar till Hagaskolan för att rätta till bristerna.

Anpassning till budget

Hofors kommun gjorde ett överskott förra året på 7,3 miljoner kronor tack vare ökade skatteintäkter och bidrag. Verksamheten däremot gick med 7,8 miljoner i underskott. Något som revisorerna uppmärksammat i sin rapport. De framhöll att i takt med att ökningen av skatteintäkterna nu går ner krävs en anpassning av verksamheten till budget.
Allt pekar i dagsläget på att kommunen för 2003 kommer att få ett underskott då främst barn- och ungdomsnämnden och omvårdnadsnämnden redan i dag har kraftiga budgetöverdrag.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons