Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors kyrka gav räntefria lån

/
  • ARKIVBILD Service. Kyrkorådets ordförande i Hofors, Kurt Lindberg, s, har  sett det speciella intressekontot som en service till anställda och förtroendevalda och som ett förskott på lön eller arvode, som sedan betalats av eftersom.

HOFORS
Anställda och förtroendevalda har lånat pengar av kyrkan gratis.
- En service, säger kyrkorådets ordförande som vill tysta ned affären.

Annons
Flera anställda och även kyrkorådets ordförande, Kurt Lindberg, s, har helt utan kostnad kunnat använda församlingens pengar för privat bruk.
Församlingen har fakturerats för deras privata kostnader och utlägg och därigenom fått räntefria lån.
Kurt Lindberg, medger förhållandet och uppger att församlingen haft ett speciellt intressekonto, ett konto som avsatts till verksamheten. Kontot har dessutom inte redovisats öppet för kyrkorådet och några beslut i kyrkorådet finns inte. Nu pågår en revision inom Hofors församling där kontot bland annat ska tas upp.
- Det här har jag sett helt som en service till de anställda och förtroendevalda och som ett förskott på lönen eller arvodet, som sedan betalats av eftersom, säger han.

Skulder kvar
En av de anställda som slutat har i dag en stor kvarvarande skuld till församlingen, samtidigt som det finns innestående semesterlön, vilket Kurt Lindberg menar kan bli en kvittning.
Enligt egen utsago vet han inte vilka som i dag använder intressekontot. Däremot att han själv och andra anställda köpt in bland annat olja gemensamt med församlingen för att utnyttja rabatter genom samlat storköp. Sedan har räkningen gått till församlingen som betalat och lagt upp en avbetalning på de anställda och honom själv med avdrag för arvodet.
Att församlingen fungerat som en gratis bank åt honom själv och en del anställda ser Kurt Lindberg inte som något fel.
Hur intressekontot kom igång och när vet han inte, bara att han själv utnyttjat det ett par år. Men att frågan nu kommit upp innebär att kyrkorådet får ärendet på sitt bord. Något som han påpekar inte varit meningen från början utan det skulle hållas inom kansliet som skött ärendena rörande intressekontot. Intressekontot och dess användning kan bli en förtroendefråga för honom själv som ordförande och huvudansvarig.
- Men jag ser ingen anledning att avgå utan tror att förtroendet för mig finns kvar, men det är till sist en fråga för medlemmarna att avgöra, säger han.

Internt ärende
Han tycker att hela ärendet borde tystas ner och stanna inom församlingen eftersom församlingen sista tiden fått så stor publicitet när en anställd varit insyltad i ett narkotikaärende.
- Men sedan det nu blivit offentligt måste vi naturligtvis se över det helt och hållet.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons