Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors satsar på personalen

HOFORS Kommunen avsätter pengar till nya tjänster på personalkontoret i nästa års budget. Målet är att med aktivt arbete och utbildning av enhetscheferna i rehabilitering och arbetsmiljö sänka långtidssjukskrivningarna.

Annons
I år är kostnaden för sjukskrivningarna över sex miljoner.

Den vikande befolkningstrenden har vänt för Hofors kommun. Minus fram till den 1 november i år är 20 personer mot beräknat 140 personer. Det gör att kommunalrådet Marie-Louise Dangardt känner tillförsikt inför framtiden.
- Det här ger oss mellan fyra till fem miljoner mer att jobba för, säger hon.
Även om kommunstyrelsen lägger fram en budget med en beräknad vinst på bara en miljon finns en reserv genom en minskad utflyttning.
Den stora satsningen kommer att ligga mot personalsidan. En ny personalchef ska anställas liksom en extra tjänst under två år med uppgift att arbeta mot enhetscheferna. Nuvarande personalchef kommer att bli administrativ chef och utredare på kommunkontoret.
De höga sjukskrivningstalen kostar kommunen stora pengar. Genom ett medvetet arbete på den goda arbetsplatsen vill man sänka ohälsotalen. Därför tror Marie-Louise Dangardt att arbetet mot att värna personalen är väl använda pengar.
Kommunen fortsätter också arbetet med en förnyelse av centrum. Nästa år påbörjas arbetet med den södra parkeringen och Teaterplan mellan Ica och Folkets hus. 2005 ska den norra parkeringen förändras och centrumförnyelsen genomförs klart 2006. Totalt kommer centrumförnyelsen att kosta sju till åtta miljoner kronor.
- Vi vill få ett centrum värt namnet, säger Marie-Louise Dangardt.

Som GD tidigare berättat räddas nattis genom att barn- och ungdomsnämnden får en extra miljon. Men det är en räddning bara för nästa år och en nedläggningsdiskussion kan väntas på nytt. Speciellt som barnomsorg nattetid inte är en lagstadgad verksamhet. Samtidigt ser Marie-Louise Dangardt ett stort behov av nattöppen barnomsorg då så många arbetar skift på storindustrin.
Centerpartiet reserverade sig mot budgeten som anger ramar till nämnderna. De gör att de förändringar och neddragningar som genomförs inte framgår.
Den 24 november kommer budgeten att behandlas i kommunfullmäktige.
Ulf Granström
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons