Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors stäms för Lex Sara-fall

HOFORSEn vårdare i Hofors avstängdes i våras från sitt jobb på ett gruppboende. Skälet ansågs falla inom Lex Sara. Vårdaren hade enligt kommunens uppfattning inte uppträtt på ett korrekt sätt mot vårdtagarna, och hon fick med omedelbar verkan lämna jobbet.

Annons
I första hand gällde avstängningen under utredningstiden, men enligt kommunens uppfattning fanns det fog för avstängningen. Vårdaren erbjöds senare jobb som lokalvårdare på annan enhet inom kommunen. Ett jobb som vårdaren aldrig accepterade utan går sedan dess sjukskriven.
Vid förhandlingar med facket, Svenska Kommunalarbetareförbundet lokalt, och kommunen var parterna oeniga.
Facket ansåg inte att kommunen presenterat övertygande bevis som motiverade avstängningen. Ärendet gick vidare till Svenska Kommunalarbetarförbundet centralt.
Nu har Svenska Kommunalarbetareförbundet drivit frågan vidare och stämmer kommunen till Arbetsdomstolen. Facket anser att kommunen utövat sin arbetsledningsrätt på ett sätt som är otillbörligt och strider mot lag och god sed.
Facket yrkar därför på ett skadestånd på sammanlagt 200 000 kronor och ekonomiskt skadestånd med 17 400 kronor per månad från första juli till dag för huvudförhandling.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons