Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors väntar underskott

HOFORS
Hofors kommun kommer att få ett underskott i verksamheten även i år, men hur stort är oklart. Kommunstyrelsens prognos pekar på nära fyra miljoner minus och omvårdnadsnämnden beräknar underskottet till två miljoner medan barn- och ungdomsnämnden kan nå ett nollresultat.

Annons
Bakom kommunstyrelsens stora underskott ligger stora utgifter i höjda försäkringspremier på en miljon, och kostnader för översvämningarna på drygt 600 000 kronor. Här finns både kostnader från reparation av broar och vägar liksom kommunens kostnader för ersättningsärenden till enskilda fastighetsägare.
Ett personalärende då en person avstängts från sitt arbete och fick sluta har också kostat en halv miljon kronor som bokförs på kommunstyrelsen som har personalansvar.
För omvårdnadsnämnden är det främst ökade lönekostnader och kostnader i samband med strejken som ligger bakom underskottet.
Ändå kan kommunen se fram emot ett rejält överskott i budgeten eftersom de 17 miljoner kommunen fått av staten, genom kommunakuten, ska räknas som en intäkt.
Hur stort överskottet slutligen blir är oklart då både statsbidrag och skatteintäkterna hamnat lägre än budget.
- Däremot ligger de finansiella intäkterna över budget tack vare bidraget från staten, säger ekonomichef Harry Assmundson.
Tidigare år har högre statsbidrag och skatteintäkter medfört att kommunen redovisat ett positivt resultat, trots underskott i verksamheten.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons