Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforselever får för lite hjälp

HOFORSNär rektorerna vid Hofors skolor i våras bedömde behovet för att hjälpa barn med särskilda behov stannade notan på runt tolv miljoner kronor. Barn- och ungdomsnämnden sköt till nära åtta miljoner och nu syns bristen tydligt. Samtliga rektorer pekar på att behovet är större än resurserna, något som också skolpsykolog Börje Bertilsson medger.

Annons
- Rektorernas bild över behovet är ingen överdrift och flera tiotals elever får ingen eller för lite hjälp, betonar han.

Bekymmersamt
Börje Bertilsson tycker att läget på Hagaskolan är synnerligen bekymmersamt och Haga-Lillån är den skolenhet som har det värst. En sammanställning som gjordes häromdagen pekar på att skolan skulle behöva ytterligare tre speciallärare och en lärare för att skapa en liten grupp.
- Vi känner maktlöshet och det är otroligt många barn som far illa, säger ett par av speciallärarna.
Redan nu får ingen elev hjälp i engelska och från första december sänks hjälpen i matematik för att läsningen ska prioriteras. Eleverna i årskurs 7-9 har emellertid möjlighet till extra matematik genom att välja ämnet under elevens fria val.
Rektor Per Rostgaard Evald pekar på resursknappheten som innebär att bara hälften av de elever som behöver stöd i svenska kan få det i årskurs 7-9. Läget är betydligt bättre för eleverna i årskurs 4-6 där huvuddelen får stöd.
Även på Värnaskolorna är läget svårt och rektor Ingemar Kalén räknar med att fem procent av eleverna skulle behöva hjälp som inte finns.
- Ytterligare fem procent som får stöd skulle behöva mer, betonar han.
På Petreskolan har rektor Barbro Risberg valt att organisera med större klasser och därigenom skapa utrymme för fler speciallärare, men trots det finns ytterligare behov.
- Men det är inte bara en ekonomisk fråga utan det gäller också att hitta rätt personal, säger hon och framhåller behovet av fler vuxna i skolan som angeläget.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons