Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsfamilj upphov till samtal om asyl

/
  • Kortare handläggningstider. Statssekreterare Barbro Holmberg, som jobbar med asylfrågor, kom till Hofors för att prata flyktingpolitik utifrån den utvisningshotade familjen Muminovics fall.

HOFORS
Familjen Muminovic från Bosnien som bor i Hofors hotas av utvisning. Deras ärende uppmärksammades före jul när familjen efter att ha varit i Sverige drygt i två år skulle avvisas. Eleverna från Hofors högstadieskolor och hoforsborna gjorde en massiv protestaktion för familjen, där båda föräldrarna har fasta jobb och sönerna sköter sitt skolarbete.

Annons
Med anledning av familjens asylärende kom i går statssekreterare Barbro Holmberg till Hofors för att prata svensk asylpolitik på arbetarkommunens medlemsmöte. Barbro Holmberg jobbar under migrationsminister Jan O Karlsson,
Det är olyckligt när ett asylärende drar ut så långt på tiden, men en del av problemet är den stora ökningen av asylsökande. Målet är att ett ärende ska avgöras inom sex månader vilket oftast fungerar om alla handlingar är i sin ordning. I dag saknar 80 procent av alla asylsökande id-handlingar.
Det är också ett problem att asylsökande överklagar med nya skäl hela tiden vilket gör att regeringen nu ser över hela asylprocessen.
Det är då inte tal om att maximera antal gånger man får överklaga. Genom en bra första ansökan kan det bli säkrare beslut och samtidigt mindre skäl för överklagan.
I dag mår många familjer dåligt när handläggningstiden blir så lång, och till slut när de är psykiskt knäckta får de stanna. Men då är det humanitära skäl, inte asylskäl som styr beslutet.
Ett förslag på nya regler kan tidigast bli klart i vår och börja gälla under nästa år. Ett led i arbetet är också att skärpa straffen för människosmuggling.
Barbro Holmberg betonade vikten av att skilja på asylskäl och arbetskraftsinvandring. Att asylsökande fått jobb vägs inte in, även om det är ett bristyrke som den asylsökande har fått.
-Asylskäl innebär skäl för att få skydd och det är viktigt att värna asylrätten för de som är förföljda, framhöll hon.
I dag kommer runt 70 procent av de asylsökande från öststater och mindre än 20 procent av de asylsökande har goda asylskäl.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons