Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsförsamlingenstrassliga affärer fortsätter

HOFORS Härvan växer kring Hofors församlings trassliga affärer.
Den före detta kyrkokamreren misstänks för grov förskingring. Minst 400 000 kronor ska han ha stoppat i egen ficka.

Annons
Mannen har varit anställd hos församlingen sedan mitten av 1990-talet. I februari i år polisanmäldes han av kyrkorådet i Hofors. Polisen har nu gått igenom räkenskaperna, men är ännu förtegen om detaljer i utredningen.
- Misstankarna har stärkts under utredningens gång, säger förundersökningsledare Jan-Erik Thelberg.
I början av året redovisade mannen själv en brist på 70 000 kronor. I själva verket handlar det om betydligt större summor.
- Det rör sig i alla fall om 400 000 kronor, bekräftar kammaråklagare Mikael Hammarstrand.
Förundersökningen pågår fortfarande och förhör med mannen ska hållas de närmaste dagarna. I går fick han en offentlig försvarare.
Turerna kring kyrkan i Hofors fick stor uppmärksamhet i media i februari i år efter det att Gefle Dagblad avslöjat ett okänt intressekonto.
Ett konto varifrån församlingens anställda och förtroendevalda räntefritt kunde låna pengar av kyrkan. Den hemliga bankverksamheten fick inget polisiärt efterspel, men snart visade det sig att allt ändå inte stod rätt till.
När kyrkokamreren kopplades samman med knarkaffärer anade kyrkorådet oråd. Han stängdes av från sitt arbete och slutade därefter på egen begäran. Kyrkorådet begärde sedan en extra revision för att få klarhet i församlingens finanser. Att ekonomisystemet bytts ut varje år de senaste tre åren gjorde inte granskningen enklare.
Den ende som haft kontroll över räkenskaperna tycks ha varit kyrkokamreren själv. I mitten av februari polisanmäldes han misstänkt för förskingring. Misstankarna om narkotikabrott ledde i april till fängelse i två månader. En dom som han senare överklagat till hovrätten.

JOHAN PIHLBLAD

Mer läsning

Annons