Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforskvinna föredöme

/

Hofors (TT)I nära en månad repade hon mod. Sedan anmälde hon sin före detta man och hans kamrater till polisen.

Annons
Utan Anette Överbrings vittnesmål hade mordbrandsfallet förmodligen aldrig klarats upp.
- Min före detta man hade hamnat i fel sällskap och jag kände att jag var tvungen att berätta vad jag visste. Efteråt var det jätteskönt, säger Anette Överbring från Hofors till TT.
Hennes historia har sin början för snart två år sedan och den är inte över än. I december 2000 kom hennes exman hem till henne och berättade att han och några kamrater skulle sätta eld på en diskoteks- och restauranglokal.
Männen ville hämnas - de hade blivit portade efter att ha varit där och bråkat.
- Först trodde jag inte på honom. Men sedan såg jag vad som hänt på TV dagen efter.
Det tog Anette Överbring några veckor innan hon samlat tillräckligt mycket mod för att ta kontakt med polisen. Innan dess trodde utredarna att branden berodde på ett elfel.
Exmannen dömdes förra sommaren till två års fängelse för medhjälp till mordbrand. Hans tre kamrater fick fyra års fängelse.
Men en av de som dömdes ville hämnas. Personalen på häktet avslöjade att mannen skrivit ett hotfullt kort som han hade tänkt att skicka till Anette Överbring. Mannen fick ytterligare åtta månaders fängelse för övergrepp i rättssak. Samtidigt blev Anette Överbring förföljd av mannens bror. Under två dagar följde han efter henne. På tredje dagen grep polisen honom och även han dömdes till fängelse.
Och för några veckor sedan blev Anette Överbring hotad till livet när hon var ute och dansade. En kamrat till de fyra som låg bakom mordbranden har fått besöksförbud och polisutredning pågår. Men fortfarande är Anette Överbring övertygad om att hon gjorde rätt när hon vittnade.
- Jag försöker att leva som vanligt, inte minst med tanke på mina barn. Men jag går inte längre ut ensam när det är mörkt.
Hon har fått mycket hjälp av polisen och det ideella vittnesstöd som finns vid en del domstolar i landet. Utan den uppbackningen vet hon inte hur hon skulle ha klarat sig.
- Det är viktigt att ha någon med sig under rättegången. Det är väldigt jobbigt att vittna - själv kände jag mig nästan skyldig när advokaterna började med alla sina frågor. Då är det jätteviktigt att vara förberedd, säger hon.

Anna Nyberg/TT

Mer läsning

Annons