Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsskola trött på dataproblem

HOFORS
Lärarna på Petreskolan har tröttnat på ständiga driftstörningar i kommunens dataservrar. I ett brev till kommunens ansvariga politiker och tjänstemän kräver de att problemen åtgärdas.

Annons
- Lärare och elever kommer inte åt jobb de sparat, vi kan inte skicka och ta emot mejl och vi kan inte ens skriva ut jobb, säger Mats Grundström, en av lärarna.
Undervisningen blir lidande, inte minst som en stor del av skoljobbet i dag handlar om att hitta information via Internet.

Ofta fel
Lärarna betonar att det alltför ofta är fel på servrarna och kommunen borde ordna någon form av säkerhet som ger bättre tillgänglighet.
Vid ett strömavbrott så går servrarna ner och händer det en helg så startas de inte förrän måndag. Irriterande för lärare som ibland behöver jobba under helgerna.
Rektor Barbro Risberg på Petreskolan håller med personalen.
- Har en klass planerat vissa saker och datorerna sedan inte fungerar då blir det naturligtvis kris, säger hon, även om hon anser att det blivit en viss förbättring sista månaden.
I brevet som gått till kommunledningen och ansvariga på IT-sidan framhåller personalen att det är svårt att få en bild av vem som skulle kunna ordna problemen.
- Vi har verkligen en uppdämd ilska som vi gett uttryck för i brevet, det här ska bara fungera, säger Mats Grundström.
Christer Ekendahl, kommunens IT-ansvarige, känner inte riktigt igen sig i kritiken. Fel i den omfattning som brevet ger uttryck för har inte han fått rapporter om. Visst har det varit en del driftstörningar, men många gånger har felet legat utanför kommunens ansvar som när kabelbrott stängde all trafik till kommunen.

Kontorstid
Kommunens tekniska resurser räcker till service under kontorstid men inte till jourverksamhet under helger vid exempelvis ett strömavbrott.
Att kommunen valt en lösning med dataservrar beror på att det är en kostnadseffektiv lösning.
Eftersom samtliga datorer är kopplade till servrarna fungerar de som terminaler. Datorerna behöver heller inte bytas ut lika snabbt. Samtidigt är de mindre stöldbegärliga än moderna kraftfulla datorer.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons