Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husen faller och Haga blir park

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Rivning pågår. Snart har det sista huset i Hagaområdet rivits och kommunen kan börja planera för framtida användning av marken.

HOFORS
Nu faller de sista husen på Hagaområdet och området kan bli till den park som kommunen avsett. Kostnadskalkylen för de 78 lägenheterna beräknades till drygt 1,6 miljoner kronor.

Annons
Rivningen blir en så kallad miljörivning. Det innebär att återvinningsbara material ska tas tillvara och bara väggarna av tegel och armering slås sönder och krossas. Materialet sorteras och blir sedan utfyllnad

Dyrare än beräknat

I dag pekar allt på att rivningen blir dyrare än beräknat. Då taken togs bort upptäcktes en spån- och sandfyllning som isolering under mineralullen. Det innebär extra arbete och isoleringen kommer att bli till utfyllnad i matjord.
- Det här kom som en överraskning och har tagit extra tid, säger kommunens tekniske chef Bertil Östberg.
I dag är det oklart om parkens framtida användning. Intresset från kommunens sida för att starta en golfbana på området är stort. Det skulle också innebära att intäkterna från golfen kunde användas till skötsel av området. Problemet är ett kraftfullt motstånd från Ovako som är oroligt för att golfen skulle kunna innebära problem i framtiden. En golfbana skulle kräva en planändring från industrimark till friluftsändamål.
- Ytterligare en aspekt är att den vegetation som finns kvar utgör ett visst bullerskydd, säger Anders Lund, avdelningschef på serviceavdelningen.

Säkerhetsfråga
Han pekar också på närheten till den stora transformatorstationen som en säkerhetsfråga.
Redan häromåret blev den nedre delen av parkområdet klart med parkering, lusthus och fontän.
Då var avsikten att det skulle byggas en informationstavla vid infarten. Informationstavlan var kostnadsberäknad till över en miljon kronor.
Vid kommande kommunstyrelsesammanträde föreslås att den skjuts på framtiden av ekonomiska skäl.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons