Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Hofors möts när och fjärran

/
  • Från när och fjärran. Två asylsökande barn från Somalia representerar väl mångfalden i Hofors som visades när Migrationsverket hade öppet hus på Folkan. Foto: LEIF JÄDERBERG

HOFORS - Jag trivs i Hofors och vill bli ingenjör, säger Muhammed som kommer från Somalia och pekar på sitt lands flagga.
Han är en av de runt 200 asylsökande som finns i Hofors sedan förra sommaren och hoppas på en framtid i Sverige. När Migrationsverket i går hade öppet hus fick han en chans att visa lite av sin kultur och även möta hoforsborna.

Annons
Många av de asylsökande var på plats för att lära sig lite mer om Hofors och det utbud av aktiviteter som finns. Flera av ortens föreningar visade upp sina verksamheter. Även de asylsökande gavs utrymme att visa vad de sysslar med på fritiden.
Mötet mellan hoforsborna och de asylsökande var också ett sätt att skapa samhörighet och överbrygga de kulturella skillnaderna.

Intresset var stort när Jacob Larsson, informatör på Migrationsverket, berättade om asylprocessen och de närvarande fick tillfälle att prata om sina problem.
Frågorna blev många där man från de asylsökande gärna ville belysa situationen i sina forna hemländer.
En situation som visar deras behov av skydd och uppehållstillstånd.
Jacob Larsson ville inte diskutera enskilda ärenden, men han ansåg att de flesta ska ha fått besked om uppehållstillstånd inom 250 dagar, väntetiden ligger generellt på fyra månader.
De asylsökande har gjort att Hofors i dag är ett mångkulturellt samhälle. Långt över tio olika nationer finns representerade.

- De flesta kommer från forna Sovjetstater, Nigeria, Irak, Iran och Somalia, säger Omar Famara Touray, en av handläggarna.
Internationella invandrarföreningen i Hofors, som möter många av de asylsökande, har träffar varje vecka. Där handarbetar kvinnorna och föreningens ordförande Marjatta Kala har fått många nya besökare.
- Vi brukar vara ett 20-tal och träffarna är ett utmärkt tillfälle för kvinnorna att träna sin svenska, säger hon.
Andra föreningar som fanns representerade var Studiefrämjandet och Vuxna på Bruket liksom Rädda Barnen och Röda Korset.
Hoforsborna är av tradition vana vid invandrare. Först var det arbetskraftsinvandring till stålindustrin som behövde folk redan på 1950-talet. I mitten av 1980-talet byggde Invandrarverket upp en förläggning, ett utmärkt tillfälle för Hofors att utnyttja alla tomma lägenheter. På grund av allt färre asylsökande trappades verksamheten ner 1994 för att upphöra helt 1995.

Från förra sommaren finns Migrationsverket åter i Hofors med kontor i gamla polisstationen. Kontoret har ansvar för de 200 asylsökande som nu integrerats i olika bostadsområden.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons