Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen hyreshöjning i Hofors

HOFORSHoforshus begär ingen hyreshöjning för 2003. Det står klart sedan styrelsen antog budget för 2003. En budget som trots hyrestopp för femte året i rad ändå ska ge ett litet överskott.

Annons
Överskottet som beräknas till sju miljoner kronor som behövs för att konsolidera företaget, menar vd Christer Ekendahl.
Han pekar på att den främsta orsaken till att Hoforshus klarat en oförändrad hyra så många år är det lägre ränteläget de senaste åren som slår igenom för varje gång ett lån med hög ränta omsätts.
- Stödet från kommunen och staten, som lyfte bort 130 miljoner, betyder också sju till åtta miljoner kronor mindre i utgifter, säger han.

Hyresbortfall
I dag har Hoforshus 50-talet tomma lägenheter. Det ger ett hyresbortfall på runt en halv miljon i månaden. Fortsätter folkminskningen i nuvarande takt finns risk för ytterligare 50 tomma lägenheter vid nästa årsskifte. Men i nuläget finns inga planer på fortsatta rivningar utan de lägenheter som i dag redan är tömda på Hagaområdet ska rivas nu i vår. En upphandling av entreprenör pågår och kan vara klart vid årsskiftet.
Styrelsen gav även Christer Ekendahl uppdrag att utreda förutsättningarna för en nyproduktion av lägenheter i Torsåker.
Där finns redan önskemål om utökning av antalet platser inom både äldreomsorgen och barnomsorgen. Om företaget samtidigt klarar en utbyggnad på lägenhetssidan är oklart, men redan till nästa styrelsemöte ska ett förslag ligga klart.
Styrelsen valde också att lägga projektet med ombyggnad av lägenheter på Jägargatan för äldreboende, 55+, på is. Intresset från de som redan bor i området är så litet att styrelsen inte ansåg det som acceptabelt att bygga om mot deras vilja.
I stället ska företaget se på olika alternativ där det finns tomma tomter både längs Centralgatan och Hantverkargatan.
- Problemet är att en nyproduktion blir dyr, men vi ska försöka ha ett förslag klart till nästa styrelsemöte, säger Christer Ekendahl.

ULF GRANSTRÖM
ulf.granstrom@gd.se
0290-210 03

Mer läsning

Annons