Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skola för flyktingbarnen

HOFORSUppemot 40 barn i asylsökande familjer i Hofors har ännu inte fått börja skolan. Och de kommer att få vänta i ytterligare två veckor. Detta trots att undervisningslokaler finns och står tomma och trots att beslutet att ta emot asylsökande fattades redan i maj.

Annons
- Det hade varit bra om vi hade kommit igång. Det har tagit lite längre tid, men vi gör så gott vi kan och tror att vi ska kunna kompensera det, säger Inger Gustafsson, utbildningsansvarig.
Hon säger att tanken från början var att undervisningen skulle ske i lokaler i Hofors skolor.
- Men där var det jättefullt. Vi fick inte plats helt enkelt, säger Inger Gustafsson.

Nytt bygglov
I stället riktades blickarna mot den före dagcentralen Rönnen på Rönningsgatan. Men där tilllåter bygglovet endast omsorgsverksamhet. Därför måste ett nytt bygglov sökas.
- Man måste titta på det igen och se om alla krav uppfylls, säger Inger Gustafsson.
Tre specialrekryterade lärare finns på plats bland skolbänkarna på Rönnen. Samtliga 186 asylsökande finns på plats i Hofors. Nu väntar alla på det bygglov som kommer att innebära att barnen får tillgång till sin skolgång.
- Inte nästa vecka men nästa ändå tror vi det ska vara klart, säger Inger Gustafsson.
Inte heller svenskundervisningen av de vuxna har kommit igång. Men på måndag kommer de första lektionerna i svenska för invandrare, SFI, att hållas.

Bristfälligt
Elisabeth Östling, Migrationsverkets samordnare i Hofors, tycker att undervisningsbiten hanterats bristfälligt.
- När det gäller vuxenundervisningen är det helt och hållet vårt, Migrationsverkets, fel. Vi har gjort en tabbe och måste vara ärliga och säga det. Vi har ett avtal med ett företag som sköter det, men vi har varit ute för sent, säger Elisabeth Östling.
Hon säger att skola och undervisning är en central del i de asylsökandes tillvaro.
- Målet är att den biten ska vara klar och ordnad när de asylsökande kommer till en ort. Det är jätteviktigt för att snabbt komma in i samhället och känna sig delaktig, säger Elisabeth Östling.
Kommunchef Lars Westin säger att han inte kan bedöma om det tagit lång tid att ordna för barnens skolgång och om det i så fall får några effekter.
- Jag vet inte om det tagit lång tid. Bygglovsärenden är inte mitt bord. Vi vill att det ska komma i gång så fort som möjligt, men det finns formella föreskrifter för det här. Jag vet att man försökt påskynda det genom att delegera saken till kommunarkitekten, säger han.
Gefle Dagblad har sökt kommunarkitekt Leif Holmqvist för en kommentar.

SOFIA ÖHLANDER

Mer läsning

Annons