Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insatsstyrka grep 31-åring

/
  • Foto: FOTO-JOHAN 31-åringen grips.  Vid lunchtid på onsdagen inledde polisen en stor insats mot en lägenhet i centrala Hofors. En efterlyst 31-åring, anhållen i sin frånvaro för våldsbrott, greps.

HOFORS
Onsdagen blev dramatisk i Hofors. Personal från polisens insatsstyrka, förhandlare och hundförare - sammanlagt 15 personer varav flera tungt beväpnade - stängde av stora delar söder om Hofors centrum vid lunchtid.

Annons
En efterlyst grov brottsling, en 31-årig före detta hoforsbo, befann sig i en lägenhet i huset nedanför busstationen. Mannen, som var efterlyst i sin frånvaro misstänkt för grov misshandel i Hofors för knappt två veckor sedan, bedömdes så farlig att polisen inte uteslöt skottlossning i samband med insatsen. Det gick inte att utesluta att han hade tillgång till vapen.
Men gripandet blev helt odramatiskt.
När avspärrningarna var klara började polisen förhandla. Polisen kastade in en mobiltelefon genom dörrens brevinkast och brottslingen tog upp den. Efter en kvarts förhandlingar gav mannen upp och kom ut med händerna över huvudet. Han lade sig på marken innan polisen satte handfängsel på honom.
Mannen fördes direkt till förhör på polisstationen i Sandviken.
Avspärrningarna drogs undan och det hela var över på mindre än två timmar.

"Overkligt"
Dramatiken under den tiden var dock stor.
Folk i närbelägna bostäder uppmanades att hålla sig inne och undan från fönstren.
- Det känns nästan overkligt att det finns så många poliser, sa en närboende som vågade titta ut lite för att se polisen i arbete.
Polisen började spärra av ett stort område kring det aktuella huset vid halvtolvtiden. Tallmogatan stängdes av närmast Centralgatan, som också spärrades av vid Faluvägen.
Folk vid busstationen strax ovanför huset uppmanades att gå undan i säkerhet in mot centrum vid Rubinen. Ett par flickor som väntade på en ankommande buss tyckte det kändes lite oroligt med alla tungt beväpnade poliser så nära centrum.
Den misstänkte 31-åringen har en rad grova brott på sitt samvete och är tidigare dömd för både rån, grov misshandel och narkotikabrott.
Närpolischef Mikael Gustavsson, Hofors, är nöjd med insatsen som gick helt planenligt.
Insatsen var den första egentliga i det nya projekt med kartläggning av den grova brottsligheten som pågår.
Projektet som pågått ett par veckor går ut på att så noggrant som möjligt kartlägga den organiserade grova brottsligheten. Alla uppgifter om bostäder, bilar och kontakter matas in centralt till polisens underrättelsetjänst.
- Vi har en rad mycket duktiga poliser som gör ett enormt jobb i uppgiftsinsamlingen, säger Mikael Gustavsson.
Uppgifterna ger en bred bild över brottsligheten inte bara här i länet utan i hela landet.
- Kan vi störa brottslingarna som vi vill kan det kanske bli en lugn sommar, säger Mikael Gustavsson.

Ulf Granström
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons